/ معرفی ارزهای دیجیتال / اوراکل تلور چیست؟ و چگونه کار میکند؟

زمان مطالعه : 10 دقیقه

اوراکل تلور چیست؟ و چگونه کار میکند؟

تلور چه ویژگی هایی دارد؟

تلور (Tellor)‌ یک شبکه اوراکل چندزنجیره‌ای تعامل پذیر است که می‌تواند قراردادهای هوشمند اتریوم را به داده‌های خارجی متصل کند. این شبکه مبتنی بر بلاکچین یک سیستم امن و غیرمتمرکز است که بر روی بلاکچین های اصلی مانند اتریوم، پالیگان، آربیترم و اپتیمیسم اجرا می‌شود و با بلاکچین الگوراند و هر شبکه های EVM (ماشین مجازی اتریوم)‌ دیگر نیز سازگار است.

اوراکل تلور چیست؟ و چگونه کار میکند؟

 

اطلاعات روز به روز بیشتر از همیشه اهمیت پیدا میکند،به همین ترتیب امنیت اطلاعات نیز بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. با وجود اینکه تعامل دیجیتال به طور متداول رخ می‌دهد، داده‌هایی که خارج از زنجیره (off-chain) وجود دارند، توسط برنامه‌های مبتنی بر بلاکچین قابل دسترسی نیستند. بدون دسترسی به این داده‌های ارزشمند خارج از زنجیره، استفاده از بلاکچین در مواقع واقعی میتواند چالش‌برانگیز باشد. در حالی که یک روش جدید به نام اوراکل‌ها برای اتصال بلاکچین‌ها به داده‌های واقعی وجود دارد، اما این سیستم‌ها به دلیل وابستگی به سازمان ها، اغلب مورد انتقاد قرارا میگیرند.

برای حل این مشکل، تلور و توکن اختصاصی آن به نام TRB طراحی شده‌اند تا اتریوم را به داده‌های خارجی متصل کنند.

در این رابطه بخوانید‌ : چگونه کیف پول ارز دیجیتال بسازیم؟

تلور چیست؟

تلور (Tellor)‌ یک شبکه اوراکل چندزنجیره‌ای تعامل پذیر است که می‌تواند قراردادهای هوشمند اتریوم را به داده‌های خارجی متصل کند. این شبکه مبتنی بر بلاکچین یک سیستم امن و غیرمتمرکز است که بر روی بلاکچین های اصلی مانند اتریوم، پالیگان، آربیترم و اپتیمیسم اجرا می‌شود و با بلاکچین الگوراند و هر شبکه های EVM (ماشین مجازی اتریوم)‌ دیگر نیز سازگار است.

پروژه تلور در سال ۲۰۱۹ توسط مایکل زمروز (Michael Zemrose) و برندا لویا (Brenda Loya)‌ در ایالات متحده راه‌اندازی شد. هدف این پروژه حل مشکلات رایجی بود که اوراکل‌ها معمولاً با آنها روبه‌رو هستند، مشکلاتی مانند با سرعت کم و هزینه‌های بالای داده خارج از زنجیره.

این پلتفرم اختصاصا با هدف فراهم کردن داده‌های ارزشمند خارج از زنجیره برای قراردادهای هوشمند اتریوم طراحی شده است. همه داده های مورد استفاده توسط پروژه، به پایداری و قابل اعتماد بودن شناخته می‌شوند. قبل از توسعه شبکه اوراکل تلور، کاربران رمزارز باید با ساتفاده از یک صرافی رمزارز معمولی داده‌های زنده بازار رمزارز و معیارهای بازار فعلی را جستجو میکردند. این صرافی‌ها معمولاً از رابط‌های برنامه نویسی کاربردی (API) برخوردار هستند و از همین طریق کاربران میتوانند داده های به‌روز را نظارت کنند.

کاربران میتوانند با کمک تلور به داده‌های فید اوراکل یا قراردادهای هوشمند مبتنی بر اتریوم دسترسی پیدا کنند. فید اوراکل منابع اطلاعات قابل اعتماد و به‌روز را فراهم می‌کند که کاربران می‌توانند بدون نیاز به استفاده از صرافی از آنها بهره‌مند شوند.

قراردادهای هوشمند مبتنی بر اتریوم (etc) به طور معمول هیچ دسترسی به داده های خارج از زنجیره‌ای ندارند. اغلب تنها اطلاعات موجود در قرارداد قابل دسترس هستند. شبکه تلور این مشکل را با ایجاد امکان اتصال آسان قراردادهای هوشمند به هر بانک داده زنجیره‌ای حل می‌کند. این اتصالات به‌طور مستقیم توسط کاربران حقیقی داخل شبکه تلور به نام گزارشگر داده و با ارتقاء سیستم از اثبات کار (PoW) به اثبات سهام (PoS)، پشتیبانی می‌شوند.

اوراکل غیرمتمرکز چیست؟

بلاکچین‌ها به اطلاعاتی که درون زنجیره (On-chain) قرار ندارند دسترسی ندارد. یا بهتر است بگوییم به اطلاعات خارج از زنجیره (Off-chain) دسترسی ندارد. تمام ملروماتی که یک قرارداد هوشمند برای اجرا به آن نیاز دارد، روی زنجیره‌ای که بر روی آن ساخته شده قرار ندارد. اطلاعات زیادی در اینترنت وجود دارد. برای مثال در DeFi ، داده‌های قیمتی وجود دارد که توسط قراردادهای هوشمند مالی برای کنترل جوانب کلیدی مانند پروتکل‌های وام دهی، قراردادهای بیمه، استیبل کوین ها و مشتقات استفاده می‌شود.

اوراکل تلور چیست؟ و چگونه کار میکند؟

به عنوان مثال، فرض کنید که یک برنامه شرط‌بندی را بر روی اتریوم ایجاد کرده‌اید که اساساً یک قرارداد هوشمند مارجین است. باب و الیس مقداری اتریوم را در این قرارداد واریز کرده و شرط‌هایی برای قیمت BTC/USD به مدت یک ماه می‌گذارند.

– الیس پیش‌بینی می‌کند که قیمت در پایان ماه بیشتر از 10,000 دلار خواهد بود.
– و باب پیش‌بینی می‌کند که کمتر از 10,000 دلار خواهد بود.

آن‌ها برای این شرط بندی مقداری اتریوم در قرارداد هوشمند قفل می‌کنند و در پایان ماه، مقدار قفل‌شده به صورت خودکار به کیف پول برنده ارسال می‌شود.

آن‌ها مقداری اتریوم را به عنوان شرط در قرارداد هوشمند قفل می‌کنند و در پایان ماه، مقدار قفل‌شده به صورت خودکار به برنده توزیع می‌شود.
اما چگونه یک قرارداد هوشمند اطلاعات قیمت BTC/USD را می‌داند؟ پلتفرم اتریوم نمی‌داند که قیمت BTC/USD چند است. به طور معمول، قیمت‌های BTC/USD را میتوان در صرافی‌های اصلی بررسی کرد، مانند کوین‌بیس یا بایننس. این صرافی ها دارای یک رابط برنامه نویسی (API) هستند که به افراد اجازه می‌دهد به این داده‌ها دسترسی داشته باشند.

همچنین بخوانید : تفاوت صرافی های متمرکز (CEX) و صرافی های غیرمتمرکز (DEX) ارز دیجیتال در چیست؟

اوراکل تلور برای دسترسی به این اطلاعات اپلیکیشن کاربر را با قرارداد هوشمند آن ادغام می‌کند. به طور معمول، برای انجام این کار به یک سرویس شخص ثالث نیاز دارید، اما هر دوی آنها متمرکز هستند. اگر اپلیکیشن کاربر از این سرویس شخص ثالث متمرکز استفاده کند، اپلیکیشن کاربر از اصول و هدف ساخت یک محصول دیفای، یعنی غیرمتمرکز، دور شده است.

به همین دلیل تلور طراحی شد. زیرا اپلیکیشن های ساخته شده بر روی اتریوم و سایر بلاکچین‌ها نمی‌توانند در راستای ماموریت اصلی خود حرکت کنند در حالی که برای دسترسی به داده های کلیدی به به سرویس های شخص ثالث وابسته‌ اند.

تلور چگونه کار میکند؟

تلور که روی شبکه اتریوم راه اندازی شده است یک نوع شبکه اوراکل است که قادر به فراهم کردن داده‌های خارج از زنجیره به قراردادهای هوشمند مبتنی بر اتریوم است. این پلتفرم به عنوان یک واسطه بین اتریوم و نقطه داده خارج از زنجیره که اوراکل تلور به آن دسترسی دارد، عمل میکند. هنگامی که بین این دو اتصال برقرار می‌شود، کاربران به فیدهای آزاد و بدون مجوز دسترسی پیدا می‌کنند. از آن جایی که برای برقرار ارتباط دیگر نیازی به هیچ سازمانی وجود ندارد و اوراکل به عنوان یک پل رابط به تنهایی این امر را امکان پذیر میکند،  غیرمتمرکز سازی را نیز افزایش میدهد.

قبلاً، این شبکه بر اساس یک الگوریتم ترکیبی PoW و PoS اجرا می‌شد که کاربران حقیقی یا همان مانیرها و لیدیتور ها، داده‌های امن و بدون مجوز را برای اتریوم تهیه میکردند. این کاربران با همکاری هم معادلات ریاضی و سایر مسائل را حل می‌کردند. هنگامی که مسائل حل می‌شدند، اطلاعات خارج از زنجیره تأیید و اعتبارسنجی می‌شدند.

تلور با ارتقاء به یک مکانیزم کاملا PoS، یک وایت پیپیر جدید منتشر کرد که در آن کاربران حقیقی اکنون با نام گزارشگر ها شناخته می‌شوند. یک گزارشگر به جای رقابت برای پاسخ به پرسش‌ها در زنجیره، وظیفه ثبت و گزارش داده‌ها را انجام می‌دهد.

تلور قبل از ارسال اطلاعات به اتریوم اعتبار آنها را بررسی میکند، تا از ارسال اطلاعات دستکاری شده منابع خارج از زنجیره ای جلوگیری کند. از آنجایی که گزارشگران باید برای مشارکت توکن‌های خود را استیک کنند، برای ارائه داده های صحیح تشویق می‌شوند. اگر اطلاعات نادرست ارسال شود، ممکن است گزارش‌دهندگان توکن‌های خود را از دست بدهند.

توکن Tellor همچنین با نام Tellor Tribute (TRB) نیز شناخته می‌شود، این توکن مبتنی بر شبکه اتریوم است و به عنوان توکن تشقویقی این برنامه عمل میکند. گزارشگران توکن های TRB را استیک میکنند و در ازاری آن پاداش دریافت میکنند.

تلور چه ویژگی هایی دارد؟

امنیت

امنیت تلور از طریق یک معماری مدیریت می‌شود که از یک مکانیزم تعهد اختلاف برای اطمینان از دقت داده‌های ارائه شده استفاده می‌کند. امنیت کلی این شبکه به طور عمده به مکانیزم سازوکار اختلاف و گزارش‌دهندگانی که مسئول پاسخگویی به درخواست‌های داده خارج از زنجیره هستند، وابسته است. گزارشگران برای مشارکت باید توکن های TRB خود را استیک کنند و در صورتی که مکانیزم اختلاف داده آنها را به عنوان یک گزارش نادرست شناسایی کند، احتمال دارد دارایی خود را به عنوان تنبیه از دست بدهند.

استیکینگ

یک گزارش‌دهنده حداقل 100 TRB را به عنوان وثیقه در زنجیره اتریوم استیک میکند. مقدار حداقل وثیقه‌گذاری متغیر است و به زنجیره مورد استفاده بستگی دارد. پس از وثیقه‌گذاری، گزارش‌دهنده می‌تواند برای هر درخواستی داده ارسال کند.

گزارش‌دهندگان ترجیح میدهند داده را به کاربری بدهند که بیشترین کارمزد را میپردازند. با این حال، پس از ارائه داده، گزارش‌دهنده باید حداقل 12 ساعته صبر کند تا بتواند دوباره داده ارسال کند.

موارد استفاده تلور

تلور می‌تواند به عنوان یک اوراکل برای هر نوع اطلاعات خارج از زنجیره استفاده شود. در حال حاضر تلور کاربرد های بسیاری دارد و تیم آن قثد دارد کاربرد های آن را آینده افزایش دهد. موارد استفاده تلور عبارتند از:

  • برقراری ارتباط بسیاری از دارایی ها
  • پیش بینی بازار
  • اطلاعات قیمتی

ارزدیجیتال TRB چیست؟ و در جه کیف پول هایی میتوان از آن نگهداری کرد؟

توکن Tellor Tribute (TRB)، توکن اصلی شبکه تلور است و بر روی بلاکچین اتریوم ساخته شده است. این توکن نقش مهمی در شبکه آن ایفا میکند. این توکن به عنوان پاداش گزارش‌دهندگانی که اطلاعات خارج از زنجیره را تهیه میکنند، استفاده میشود. نقش مهمی در تامین امنیت شبکه ایفا میکند و دسترسی DApp ها به داده های درون زنجیره ای را فراهم میکند. گزارش‌دهندگان آن را به عنوان وثیقه استیک میکنند و این امر از رفتارهای ناشایست آنها در شبکه جلوگیری میکند. زمانی که قیمت توکن بالا باشد، هزینه حمله مستقیم به شبکه برای بازیگران بد، گران تمام میشود.

از آنجایی TRB‌ یک توکن استاندارد ERC-20‌ است، میتوان آن را در تمام کیف پول هایی که از این استاندارد پشتیبانی میکنند نگهداری کرد. کیف پول هایی مانند، لجر، تراست ولت و متامسک.

ایا تلور گزینه خوبی برای سرمایه گذاری است؟

تلور ارزش قابل توجهی در صنعت رمزارز دارد زیرا به مشکلات هزینه و سرعت در اوراکل‌ها حل میکند. با اینکه آینده این پلتفرم قطعی نیست، اما برنامه‌های دیفای (DeFi) همچنان در حال افزایش محبوبیت هستند که نشان‌دهنده آینده نسبتاً روشنی برای تلور است.

علاوه بر این، تلور برای کمک به توسعه آینده فضای رمزارز در حال آماده‌سازی است، برای مثال که توسط پروتکل لایه پیشنهادی تلور که برای افزایش انعطاف‌پذیری شبکه آماده شده است.

علاوه بر این، تلور قصد دارد مشخصات داده‌های خود را کاملاً غیرمتمرکز کند که این امر انعطاف پذیری بیشتری برای درخواست‌ داده فراهم می‌کند. به این منظور، شبکه یک رجیستری درون زنجیره‌ای ایجاد کرده است که نام نوع درخواست را با یک سند مربوط به یک هش در IPFS متصل میکند. این رجیستری درون زنجیره‌ای امکان مدیریت بهینه مشخصات داده‌ها را برای تمام کاربران فراهم میکند. علاوه بر این، میزبانی این سند به عنوان یک هش در IPFS میزان کارمزد را به حداقل می‌رساند، زیرا بیشتر این سند خارج از زنجیره ذخیره می‌شود.

تمام این توسعه‌ها پتانسیل مثبت تلور به عنوان یک سرمایه‌گذاری خوب را نشان میدهد. با این حال، با توجه به طبیعت ناپایدار رمزارزها، همیشه توصیه می‌شود که پیش از هر تصمیم سرمایه‌گذاری، تحقیقات دقیقی انجام دهید.

کلام آخر

تلور به طور موثر مشکل اوراکل را حل کرده و به عنوان یک راه حل امن برای انتقال داده های خارج از زنجیره به بلاکچین‌هایی مانند اتریوم اثبات شده است. قابلیت همکاری این شبکه، دامنه آن را به چندین زنجیره گسترش می‌دهد و این امکان را فراهم می‌کند که تعداد بیشتری از کاربران در ارائه داده به صورت غیرمتمرکز شرکت کنند.

با پیشرفت فضای رمزارز و دیفای، پروژه‌هایی مانند تلور نقش اساسی در تضمین امانت داری و اعتبار داده‌های بلاکچین دارند. تلور با سیستم قوی و امن خود، در موقعیت خوبی قرار دارد و میتواند نقش کلیدی در دیفای و به عنوان یک ارائه‌دهنده اطلاعات قابل اعتماد، امن و به‌روز ایفا کند.

ترجمه شده توسط مجله خبری نیپوتو


0

خرید و فروش ارزهای دیجیتال از امروز شروع کنید



مترجم اخبار تکنولوژی و بلاکچین، فعال در حوزه کریپتو و متاورس، تهیه و اجرای ویدیوهای آموزشی و کاربردی در حوزه کریپتوکارنسی.

ثبت دیدگاه

لیست نظرات (0)
قیمت لحظه‌ای

بیت کوین

(BTC)
1.50٪

$ 98,321.00

6,829,098,908 تومان

خرید و فروش بیت کوین