1 سال پیش
زمان مطالعه : 3 دقیقه
قابلیت همکاری میان زنجیره ای چیست؟ (Cross-Chain Interoperability)
قابلیت همکاری میان زنجیره ای، شرایطی فراهم میکند تا شبکه های مختلف بلاک چین با یکدیگر در تعامل داشته باشند. این امر امکان انتقال اطلاعات و ارزش را بین سیستمهای متفاوت فراهم میکند و باعث افزایش ارتباط و یکپارچگی بدون مرز میشود.
قابلیت همکاری میان زنجیره ای، شرایطی فراهم میکند تا شبکه های مختلف بلاک چین با یکدیگر در تعامل داشته باشند. این امر امکان انتقال اطلاعات و ارزش را بین سیستمهای متفاوت فراهم میکند و باعث افزایش ارتباط و یکپارچگی بدون مرز میشود.
قابلیت همکاری در بلاکچین چیست؟
در این رابطه بخوانید : چه اتفاقی برای بیت کوین های گم شده رخ می دهد؟
در بلاک چین، قابلیت همکاری به ظرفیت بلاک چین برای تبادل آزادانه اطلاعات با سایر بلاک چین ها اشاره دارد. قابلیت همکاری میان زنجیره ای، به قراردادهای هوشمند در زنجیره های مختلف اجازه می دهد تا بدون ارسال توکن های واقعی بین زنجیره ها، با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
به عنوان مثال، داراییها، خدمات و تراکنشها در یک بلاک چین بهعنوان اسناد ثبت میشوند. هر فعالیتی که در یک بلاک چین انجام میشود، میتواند با راهحل مناسب قابلیت همکاری در بلاک چین دیگر نشان داده شود. این بدان معناست که برنامهها با هر دارایی یا سرویسی کار میکنند، صرف نظر از اینکه در کدام بلاک چین هستند.
چرا قابلیت همکاری اهمیت دارد؟
شرایط امروزی بلاک چینها مشابه روزهای اولیه اینترنت است؛ بسیاری از اکوسیستمهای مستقل قادر به تبادل اطلاعات با یکدیگر نیستند. عدم وجود قابلیت همکاری و ارتباط، از گردش اطلاعات و ارزش در شبکههای مختلف جلوگیری میکند و بدون شک این موضوع محدودیت بزرگی برای پذیرش گسترده فناوری بلاک چین به وجود می آورد.
تصور کنید که یک برنامه غیرمتمرکز قصد داشته باشد به طور مجزا از شبکه اتریوم، زنجیره بایننس و پالیگان استفاده کند. این امر باعث میشود هر نسخه از برنامه ها به طور مستقل عمل کنند.
این رویکرد با چالش های بسیاری رو به رو است. در این رویکرد نمیتوان توکن ها را از یک بلاکچین به سایر بلاکچین ها منتقل کرد. به طور معمول در فرآیند انتقال توکن ها، داراییها در بلاک چین منبع نابود میشوند و مجددا از طریق یک پل واسط بر روی بلاکچین مقصد ایجاد میشوند. این فرآیند میتواند زمانبر و گیجکننده باشد، که منجر به تقسیم جزایر اطلاعات و تجربه ضعیف کاربر شود. خطرات امنیتی مرتبط با نگهداری دارایی ها در چندین بلاک چین نیز می تواند قابل توجه باشد و در را برای هک و از دست دادن احتمالی سرمایه باز کند.
راهکارهای قابلیت همکاری میان زنجیرهای
توسعه دهندگان برای بهبود ارتباط میان زنجیره ای راه کار هایی را ایجاد کرده اند که ارتباط، انتقال اطلاعات و ارزش را در شبکه های مختلف آسان تر کرده اند. بهبود ارتباط میان زنجیره ای، فرصت های بیشتری در اختیار برنامههای بلاک چینی کاربرپسند و مرتبط قرار میدهد.
رویکردهای مختلفی برای بهبود قابلیت همکاری میان زنجیره ای وجود دارد. در ادامه مطلب، چند نمونه از آن ها را بررسی خواهیم کرد.
چین لینک
پروتکل چین لینک (Chainlink) در حال توسعه پروتکل قابلیت همکاری میان زنجیره ای (CCIP) است که یک استاندارد منبع باز برای فعال کردن ارتباطات میان زنجیره ای از جمله پیام رسانی و انتقال توکن است. هدف CCIP فعال کردن یک ارتباط جهانی بین صدها شبکه بلاک چین با استفاده از یک رابط استاندارد است. این پتانسیل را دارد که پیچیدگی ساخت برنامه ها و خدمات زنجیره ای را کاهش دهد.
وُرم هُل
پروتکل وُرم هُل (Wormhole) یک پروتکل قابلیت همکاری عمومی است که امکان انتقال توکن ها و پیام ها را بین شبکه های مختلف بلاک چین فراهم می کند. پیامها در یک زنجیره مادر توسط شبکهای از نگهبانان بررسی میشوند و انتقال به زنجیرههای مبدا را تأیید و تسهیل میکنند. توسعه دهندگان با استفاده از این پروتکل می توانند برنامه های غیرمتمرکز میان زنجیره ای به نام xDapps بسازند.
همچنین بخوانید : اکوسیستم دیفای DeFi بیت کوین چیست؟
لیرزیرو
لیرزیرو (LayerZero) یک پروتکل قابلیت همکاری آمنی چین (omnichain) است که امکان ارسال پیام های کم حجم بین بلاک چین ها را فراهم میکند.
نودهای ultra-light لیرزیرو (ULN) قراردادهای هوشمندی هستند که هدرهای بلوکی سایر زنجیره های پل شده را برای بهبود کارایی فراهم می کنند. ULN فقط بر اساس تقاضا راه اندازی می شود و این قرارداد هوشمند با یک اوراکل و یک رله از طریق نقطه پایانی LayerZero ارتباط برقرار می کند. این طراحی امکان ارتباطات زنجیره ای سبک و کارآمد را فراهم می کند.
هایپرلین
هایپرلین (Hyperlane) یک پروتکل زنجیره ای اثبات سهام (PoS) است که از طریق روش های اجماع، ارتباطات میان زنجیره ای تایید و محافظت می کند. در شبکه هایپرلین، هر اعتبارسنج مسئول بررسی و تایید هر زنجیره ای است که هایپرلین به آن متصل است. و همچنین از امنیت و صحت ارتباطات میان زنجیره ای اطمینان حاصل میکند.
ارتباطات درون زنجیرهای
ارتباطات بین بلاک چین (IBC) پروتکل استاندارد برای تعامل بلاک چین در شبکه کیهان است که برای ایجاد قابلیت همکاری بین بلاک چین های مختلف طراحی شده است. IBC حداقل مجموعه ای از توابع را تعریف می کند که در استانداردهای بین زنجیره ای (ICS) مشخص شده است، که تعریف می کند چگونه بلاک چین ها می توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و داده ها را مبادله کنند.
یک مثال اسموزیس است، یک DEX که به کاربران امکان می دهد توکن ها را بین بلاک چین های مختلف مبادله کنند. اسموز از پروتکل IBC برای فعال کردن مبادله یکپارچه توکن ها از زنجیره های مختلف استفاده می کند و به دارندگان توکن اجازه می دهد تا مستقیماً از قابلیت همکاری که IBC ارائه می دهد بهره مند شوند.
مزایا و محدودیت ها
مزایای قابلیت همکاری بلاک چین واضح است. کاربران میتوانند بدون نیاز به واسطههای متمرکز، تراکنشها را در شبکههای بلاک چین مختلف به صورت یکپارچه انجام دهند. همچنین تقسیم بازار را کاهش می دهد، قابلیت همکاری را در اکوسیستم بلاک چین گسترده بهبود می بخشد و مدل های کسب و کار جدیدی را ایجاد می کند.
با این حال، محدودیت هایی نیز به همراه دارد. بلاک چینهای مختلف ممکن است راهحلهای امنیتی، الگوریتمهای اجماع و زبانهای برنامهنویسی متفاوتی داشته باشند که میتواند به پیچیدگی فنی آن بیافزاید. این راه حل ها می توانند احتمال حملات را افزایش دهند و چالش های جدید حاکمیتی را در بین شبکه های مختلف بلاک چین ارائه دهند.
ترجمه شده در مجله خبری نیپوتو
برای خرید و فروش اتریوم به مارکت نیپوتو مراجعه کنید
خرید و فروش ارزهای دیجیتال از امروز شروع کنید
ممکن است علاقه مند باشید
ثبت دیدگاه
لیست نظرات (0)
انتخاب سردبیر
مفاهیم پایه
بیشتر بخوانید