11 ماه پیش
زمان مطالعه : 10 دقیقه
سایت اتر اسکن چیست؟ و چگونه میتوان از Etherscan استفاده کرد
اتر اسکن چه کاربردهایی دارد؟
اتراسکن یک پلتفرم تحلیلی و یک مرورگر بلاکچین است که با کمک آن میتوان به جزئیات کامل تراکنش های بلاکچین اتریوم دسترسی پیدا کرد.
مهارت بررسی تراکنشها و دادههای بلاکچین برای هر کسی که میخواهد از سطح مبتدی به یک کاربر حرفهای بلاکچین تبدیل شود، ضروری است. این مهارت به شما در درک اطلاعات مهم در مورد ارزهای دیجیتال، توکنهای غیر مثلی (NFT) و برنامههای غیرمتمرکز (dApp) کمک میکند.
خوشبختانه، تمام دادههای تراکنش در بلاکچین ذخیره میشوند. اگرچه این اطلاعات در دسترس همه قرار دارد، اما استفاده از این اطلاعات بدون ابزارهای مناسب چالشبرانگیز است. اما نگران نباشید برای دسترسی به این اطلاعات میتوان از مرورگرهای بلاکچین (block explorer) استفاده کرد، که محبوبترین مرورگر بلاکچین برای اتریوم اتراسکن (Etherscan) نام دارد. اگر نحوه عملکرد اتراسکن را بیاموزید، میتوانید اطلاعات هر بلاکچینی را بررسی کنید. در واقع، بسیاری از محققین اطلاعات درون زنجیرهای و بلاکچین شبکه اتریوم (Ethereum) از این ابزار استفاده میکنند. اما اتراسکن چیست؟ و چگونه کار میکند؟
اتر اسکن چیست؟
اتراسکن یک پلتفرم تحلیلی و یک مرورگر بلاکچین است که با کمک آن میتوان به جزئیات کامل تراکنش های بلاکچین اتریوم دسترسی پیدا کرد. با کمک اتراسکن میتوان اطلاعات مرتبط با فعالیتهای گستردهای از جمله تراکنشهای توکن ERC-20، ایجاد توکنهای NFT، جزئیات قراردادهای هوشمند، تعادل کیف پول و موارد دیگر در اتریوم را ارزیابی کرد.
در این رابطه بخوانید : هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) چیست؟
و این تنها بخشی از امکانات اتراسکن است. قبل از اینکه به جزئیات بیشتر در مورد امکانات اتراسکن بپردازیم، باید درک کنیم که منظور از مرورگر بلاکچین چیست؟
مرورگر بلاکچین چیست؟
مرورگرهای بلاکچین به مشاهده دادههای بلاکچین کمک میکنند، در واقع میتوان مرورگرهای بلاکچین را به عنوان موتورهای جستجوی بلاکچین در نظر گرفت. موتورهای جستجو مانند گوگل، بینگ یا داکداکگو، اطلاعات اینترنت را در سراسر سرورهای جهانی ذخیره میکنند. و این موتورها یک رابط کاربری دوستانه ارائه میدهند تا به شما کمک کنند بدون نیاز به دانستن مسائل فنی، به هر دادهای که نیاز دارید دست پیدا کنید.
به همین ترتیب، مرورگرهای بلاکچین نیز دادههای بلاکچین را ارائه میدهند. آنها دادههای فنی بلاکچین را ترجمه کرده و آن را از طریق یک رابط کاربری دوستانه به کاربران ارائه میدهند. این امر باعث میشود دادهها راحت قابل مرتبسازی و انتخاب کردن باشد. توانایی بررسی دادههای بلاکچین برای کاربران و توسعهدهندگان مزایای بسیاری دارد. اما چگونه انجام میشود؟
اتر اسکن چگونه کار میکند؟
مرورگر بلاکچین اتر اسکن در سه قسمت اصلی کار میکند:
1. بازیابی دادههای اتریوم در زمان واقعی.
2. نگهداری سابقهای از دادههای سازمان یافته.
3. ارائه دادههای نزدیک به زمان واقعی به کاربران.
در ادامه به نحوه عملکرد این سه بخش میپردازیم.
بازیابی دادههای اتریوم
بازیابی داده های اتریوم مهمترین بخش این معادله است. برای درک اینکه اتر اسکن چگونه این کار را انجام میدهد، باید ابتدا سه مسئله مختلف را درک کنیم: RPC، نودها و نقاط پایان RPC.
RPC: فراخوانی رویه از راه دور (Remote Procedure Call)/(RPC) یک پروتکل ارتباطی نرمافزاری است. این نرم افزار شرایطی را فراهم میکند که یک برنامه نرمافزاری (مشتری) بتواند با یک برنامه نرمافزاری روی یک سیستم دیگر ارتیاط برقرار کند و از آن درخواست سرویس یا اطلاعات کند.
اتریوم از نوع خاصی از RPC برای درخواست اطلاعات بلاکچین به نام JSON-RPC استفاده میکند. برنامههای نرمافزاری مانند اتر اسکن میتوانند از طریق یک واسط برنامهنویسی کاربردی یا API از JSON-RPC استفاده کنند. به عبارت دیگر، با استفاده از این API، اتر اسکن میتواند اطلاعات شبکه اتریوم را دریافت کند.
همچنین بخوانید : نحوه خرید و فروش قراردادهای آپشن بیت کوین
نودهای بلاکچین: بلاکچینهایی مانند اتریوم برای ذخیره تمام دادههای خود به یک شبکه غیرمتمرکز از کامپیوترهای تخصصی به نام نودها (Nodes) متکی هستند. نودها به عنوان سرور بلاکچین عمل میکنند. اما یک برنامه نرمافزاری نمیتواند مستقیما به دادههای نودهای بلاکچین دسترسی داشته باشد.
نقاط پایانی RPC: به عبارت ساده، آنها نودهای بلاکچین هستند که درخواستهای RPC را دریافت میکنند. اما برای توضیح بیشتر، نقاط پایانی RPC آدرسهای مجازی هستند. هنگامی که یک مشتری از طریق یک نرمافزار درخواست دسترسی به اطلاعات یا اجازه انجام فعالیت بخصوصی ارسال میکند، نقطه پایانی RPC درخواست را دریافت خواهد کرد.
اتر اسکن، به عنوان مشتری، از API JSON-RPC برای ارسال درخواستهای مختلف به نقطه پایان RPC، یعنی یک نود اتریوم، استفاده میکند. سپس، نود آخرین دادهها را به اتر اسکن بازمیگرداند.
با توجه به تقاضا و مقیاسی که اتر اسکن در آن عمل میکند، از مجموعهای از نقاط پایانی RPC استفاده میکند تا بتواند بهروزرسانیهای نزدیک تری به زمان واقعی ارائه دهد.
نگهداری سابقهدادههای سازمان یافته
اتر اسکن در زمان واقعی عمل میکند و بهطور مداوم دادهها را دریافت کرده و به سیستم خود اضافه میکند. سازماندهی دادههای تاریخی به اتر اسکن کمک میکند تا به درخواستهای کاربران در مورد فعالیت های مرتبط با اتریوم بهطور دقیق و فوری پاسخ دهد.
ارائه دادههای نزدیک به زمان واقعی
اتر اسکن با ارائه یک رابط کاربری دوستانه، به کاربران این امکان را میدهد تا هر اطلاعاتی که درباره اتریوم نیاز دارند را پیدا کنند. کاربران میتوانند از نوار جستجو استفاده کنند یا به بخشهای مختلف وبسایت رفته و دنبال اطلاعات مورد نظر خود بگردند.
اتراسکن چه اطلاعاتی میدهد؟
اتر اسکن یکی از جامعترین مرورگرهای بلاکچین در تمام شبکههای بلاکچین است. به طور کلی، میتوان تمام آمارها و اطلاعاتی که این پلتفرم ارائه میدهد را به سه دسته اصلی تقسیم کنیم.
پیدا کردن آدرس کیف پول ها
شما میتوانید از اتر اسکن برای بررسی آدرس کیف پول های مبتنی بر اتریوم استفاده کنید. میتوانید یک آدرس کیف پول را جستجو کنید تا مقدار اتریوم موجود در آن همراه با دیگر توکنهای ERC-20 و توکنهای NFT (ERC-721) را بررسی کنید.
همچنین اگر بخواهید دقیقتر بررسی کنید، میتوانید بر روی شناسه تراکنش ها در بخش تاریخچه تراکنشها کلیک کنید. در صفحه تراکنش فردی، میتوانید جزئیات تراکنش از جمله مقدار اتر پرداخت شده برای کارمزد، قرارداد هوشمند استفادهشده، آدرس کیف پول مقصد، زمان، تاریخ و مقدار تراکنش را مشاهده کنید. اتر اسکن همچنین تحلیلها و نمودارهای کلی کیف پول را نشان میدهد تا به شما کمک کند فعالیت کیف پول را در طول زمان ارزیابی کنید.
بررسی جزئیات بلاکچین و تراکنش
علاوه بر بررسی کیفپولهای شخصی، میتوانید با استفاده از اتر اسکن آمار کلی شبکه را نیز تحلیل کنید. اطلاعاتی مانند قیمت و حجم بازار اتر (ETH)، میانگین قیمت کارمزد، سرعت تراکنش و بهروزرسانیهای شبکه. اتر اسکن همچنین یک سابقه جامع از تمام بلاکها و تراکنشهای اتریوم، تحلیل شبکه، نمودارها، آمارها و دادههای مربوط به نودها را ارائه میدهد.
بررسی و تعامل با قراردادهای هوشمند
قراردادهای هوشمند دارای حجم بزرگی از اطلاعات هستند که به آنها اتصال داده شده است. شما میتوانید همه این اطلاعات را در اتر اسکن مشاهده کنید. به عنوان مثال، میتوانید برای یک قرارداد هوشمند جستجو کنید و کیف پول رمزارزی که برای انتشار آن در اتریوم استفاده شده است را بیابید. همچنین میتوانید کد قرارداد، تاریخ، زمان و ارتفاع بلوک نصب قرارداد، و مجموعه کل توکن آن را بررسی کنید. علاوه بر این، اتر اسکن لیست دارندگان توکن و سهامهای مربوط به آن قرارداد را به همراه تاریخچه تراکنشهای قرارداد و جزئیات کیف پول مرتبط نیز نمایش میدهد.
علاوه بر این، اتر اسکن ابزارهای بسیار دیگری دارد که به شما امکان میدهند به راحتی دادههای قراردادهای هوشمند را بخوانید. اگر شما قصد دارید با Web3 تعامل کنید، حتماً مطالعه مقاله کامل آکادمی لجر در مورد “چگونگی خواندن دادههای قراردادهای هوشمند” را بررسی کنید. اما اتر اسکن نه فقط به شما امکان میدهد که قراردادهای هوشمند را بخوانید، بلکه به شما اجازه میدهد که بدون نیاز به رفتن به وبسایت قرارداد، با آنها تعامل داشته باشید.
پس از اینکه ما جزئیات تعامل با قراردادهای هوشمند را بررسی میکنیم، بیایید به جزئیات استفاده از اتر اسکن بپردازیم.
اتر اسکن چه کاربردهایی دارد؟
اکنون از دادههای موجود چه استفادههایی میتوان کرد؟
با توجه به حجم عظیم دادهها، کاربردهای اتراسکن بیپایان است. در ادامه چهار کاربرد اصلی اتراسکن را بررسی خواهیم کرد:
تقلید از معامله گران حرفهای
با استفاده از Etherscan، میتوانید کیفپولهای معامله گران حرفهای یا “نهنگهای رمزارز” را پیدا کنید و از معاملات آنها پیروی کنید.
بررسی دادهها و رویدادهای زنده بلاکچین
میتوانید از Etherscan برای پیگیری قیمتهای توکن، هزینههای تراکنش، ارتقاءهای بلاکچین، استقرار قرارداد هوشمند و حتی ایجاد NFT استفاده کنید.
جلوگیری از قراردادها و توکنهای کلاهبرداری
اتراسکن تراکنشهای گذشته مرتبط با یک قرارداد هوشمند یا توکن را نشان میدهد. میتوانید تاریخچه تراکنشها را تحلیل کرده و از طریق آن تشخیص دهید که آیا قرارداد یا توکن فعالیت معتبری داشته است یا خیر، و اگر فعالیت های آنها مشکوک بود، بهتر است با آن تعامل نکنید.
پیگیری دزدان و جنایتکاران کریپتو
میتوانید از اتراسکن برای پیگیری کیفپولهای اتریم و تراکنشهای آنها استفاده کنید. با استفاده از این ویژگی، میتوان تراکنشهای مربوط به کیفپول یک هکر را پیگیری کرده و او را شناسایی کرد. همچنین میتوان محلی داراییهای دزده شده را پیدا کرد.
چگونه میتوان از اتراسکن استفاده کرد؟
روشهای مختلفی برای استفاده از اتراسکن وجود دارد. در ادامه برخی از آنها را بررسی کرده ایم.
چگونه میتوان موجودی و کیف پول و تاریخچه آن را بررسی کرد
تنها با داشتن آدرس عمومی کیف پول هر شخصی میتوان با استفاده از اتراسکن، موجودی و تاریخچه تراکنش آن ها را دریافت کنید.
1. وارد سایت Etherscan.io شوید.
2. به نوار جستجو در صفحه اصلی بروید، آدرس کیف پول یا دامنه ENS را جایگذاری کنید و Enter را بزنید.
3. در صفحه بعدی، می توانید موجودی ETH کیف پول، مجموع ارزش تمام توکن های نگهداری شده در آن و سابقه تمام تراکنش های انجام شده کیف پول را مشاهده کنید.
4. بر روی هش تراکنش هر یک از تراکنش های لیست شده کلیک کنید تا جزئیات خاصی مانند تاریخ و زمان، هزینه گس، مقدار انتقالی و غیره را مشاهده کنید.
5. برای دریافت موجودی کیف پول در یک تاریخ خاص یا ارتفاع بلوک، میتوانید از ابزار Etherscan’s Balance Checker استفاده کنید.
چگونه میتوان هزینه گس اتریوم را در اتراسکن بررسی کرد
هر بار که یک معامله در اتریوم انجام میدهید، باید هزینهای به نام هزینه گس رمزارز پرداخت کنید. این هزینه ممکن است به شدت نوسان کند و به میزان تعداد معاملاتی که کاربران اتریوم در هر لحظه انجام میدهد، بستگی داشته باشد.
اتراسکن به شما امکان میدهد که هزینههای گس در زمان واقعی را بررسی کنید تا مطمئن شوید هزینهی نامعقولی نمیپردازید. در ادامه، نحوه بررسی هزینههای گس در اتریوم را مشاهده میکنید:
1. به Gas Tracker مراجعه کنید.
2. در این صفحه، نوع معاملهای که قصد دارید انجام دهید را پیدا کنید و قیمت گس، زمان تخمینی برای اتمام معامله و کل هزینههای گس را بررسی کنید.
در این تصویر، میتوانید هزینههای گس فروش NFT در OpenSea، تعویض توکن در Uniswap و انتقال USDT را مشاهده کنید.
چگونه میتوان با استفاده از اتراسکن، با قراردادهای هوشکمند تعامل ایجاد کرد
توانایی تعامل با یک قرارداد هوشمند مبتنی بر اتراسکن با استفاده از اتراسکن یکی از جالبترین ویژگیهای آن است. یعنی حتی اگر رابط کاربری وب یک قرارداد غیرفعال باشد، میتوانید از طریق اتراسکن با یک قرارداد هوشمند تراکنش انجام دهید، مانند ساخت یک NFT یا افزودن نقدینگی.
به هر حال، این روش بسیار کاربرپسند نیست و نیاز به دانش زیادی دارد.
1. آدرس قراردادی که میخواهید با آن تعامل داشته باشید را پیدا کرده و آن را در نوار جستجوی Etherscan سرچ کنید. همچنین میتوانید نام dApp را تایپ کنید تا یک منوی کشویی با قراردادهای مرتبط ظاهر شود. در این مثال، از یک صرافی غیرمتمرکز به نام 1Inch استفاده میشود.
2. همانند تصویر زیر، صفحه قرارداد را باز کرده و به قسمت Write Contract در زیر بخش Contract بروید.
3. بر روی Connect to Web3 کلیک کنید که درست زیر بخش مشخص شده است تا به کیف پول web3 خود وصل شوید. از کیف پول شما درخواستی برای تأیید این درخواست دریافت خواهید کرد.
به محض اتصال، آیکون قرمز به رنگ سبز تغییر خواهد کرد و شما میتوانید هر یک از توابع موجود زیر را فراخوانی کرده و با آن تعامل داشته باشید.
در اینجا، از تابع اول approve() استفاده میکنیم. صرافی 1Inch با استفاده از این تابع، برای خرج کردن توکنهایتان به کیف پول شما درخواست مجوز ارسال میکند میکند.
5. بر روی approve() کلیک کرده و آدرس spender و مقداری که میخواهید قرارداد بتواند خرج کند را وارد کنید. برای اجرا، بر روی Write کلیک کنید.
6. کیف پول شما دوباره از شما درخواست میکند که تراکنش را تأیید کنید. جزئیات را بررسی کرده و تأیید را کلیک کنید تا تراکنش تکمیل شود.
آیا استفاده از اتراسکن رایگان است؟
بله، Etherscan یک پلتفرم رایگان است. با این حال، هنگامی که از طریق Etherscan با یک قرارداد هوشمند در Ethereum تعامل می کنید، میبایست کارمزد گس پرداخت کنید.
ترجمه شده توسط مجله خبری نیپوتو
خرید و فروش ارزهای دیجیتال از امروز شروع کنید
ممکن است علاقه مند باشید
ثبت دیدگاه
لیست نظرات (0)
انتخاب سردبیر
مفاهیم پایه
بیشتر بخوانید