2 سال پیش
زمان مطالعه : 5 دقیقه
اهداف و ویژگی های شبکه نیر پروتکل (Near Protocol)
شبکه نیر چه ویژگی هایی دارد؟
شبکه Near بستری برای ایجاد برنامههای غیرمتمرکز است؛ دقیقا کاری که اتریوم انجام میدهد. اما این شبکه چه تمایزی ایجاد کرده که میتواند افراد را ترغیب کند، به جای استفاده از اتریوم و دیگر شبکهها از پروتکل Near برای ایجاد برنامههای غیرمتمرکز استفاده کنند؟
هدف اصلی شبکه نیر NEAR ایجاد زیرساختی برای خلق اینترنتی جدید است. در اینترنت جدید، دستیابی کمپانیهای بزرگ به اطلاعات شخصی افراد سختتر خواهد بود. کشورها نمیتوانند در این سیستم برنامهها را ممنوع کرده و کسب و کارها را از بین ببرند. البته این هدف شبکه نیر مفهوم جدیدی نیست؛ در واقع ساتوشی ناکاموتو نیز با معرفی بیت کوین در سال ۲۰۰۸، همین هدف را دنبال میکرد. اما بیت کوین (BTC) این آزادی را تنها در حوزه مالی ایجاد کرده است.
اتریوم (ETH) و بسیاری دیگر از پروژهها از جمله Near نیز به دنبال گسترش این آزادی به سایر جنبههای زندگی بشر هستند. شبکه Near بستری برای ایجاد برنامههای غیرمتمرکز است؛ دقیقا کاری که اتریوم انجام میدهد. اما این شبکه چه تمایزی ایجاد کرده که میتواند افراد را ترغیب کند، به جای استفاده از اتریوم و دیگر شبکهها از پروتکل Near برای ایجاد برنامههای غیرمتمرکز استفاده کنند؟
ویژگیهای شبکه نیر
شبکه نیر ادعا می کند: شبکه اتریوم پروتکلی آهسته و گران است. توسعهدهندگان برای استفاده از این شبکه محدودیت سرعت دارند و از طرفی هزینه انجام تراکنش در این شبکه نسبتا بالاست که مانع از ایجاد طوفانی از نوآوریها خواهد شد.
در این رابطه بخوانید : زنجیره جانبی چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ (Sidechains)
علت آنکه اتریوم به دنبال راهاندازی شبکه اتریوم ۲ است، افزایش سرعت انجام تراکنشها و کاهش هزینههای شبکه است. پس این ایراد به شبکه اتریوم وارد است. شبکه Near با استفاده از شاردینگ این مشکل را برطرف کرده و سرعت تراکنش در آن بالا و هزینه انجام تراکنش نیز پایین است.
در بین سالهای ۲۰۱۸ – ۲۰۱۹ شبکههای جدیدی با هدف حل مسئله مقیاسپذیری راهاندازی شدند. شبکههای جدید مساله مقیاسپذیری را حل کردند، اما این به قیمت متمرکز شدن شبکه تمام شد. این شبکهها در ثانیه هزاران تراکنش انجام میدهند؛ اما دیگر نمیتوان به آنها شبکههای غیرمتمرکز گفت؛ پس عملا مشکل مقیاسپذیری حل شد، اما شبکه متمرکز شد.
این مسئله باعث ورود نسل بعدی شبکههای بلاکچین شد. پروتکل Near نیز جزو همین دسته به شمار میرود. این پلتفرم از تکنولوژی شاردینگ برای حل مسئله مقیاسپذیری استفاده میکند. در این مدل، دیگر نیازی نیست یک تراکنش توسط همه نودهای شبکه بررسی شود. با شاردینگ یک شبکه به چندین شبکه موازی تبدیل شده که به صورت همزمان تراکنشها را بررسی میکنند، به طوری که هر تراکنش در یک شارد بررسی میشود. در نتیجه، تنها نودهایی که در یک شارد حضور دارند، این تراکنش را بررسی و تایید میکنند و دیگر نودها که در شاردهای دیگر شبکه حضور دارند، این تراکنش را بررسی نخواهند کرد. این ایده باعث میشود که ظرفیت شبکه به میزان قابل توجهی افزایش یابد.
البته تکنولوژی شاردینگ توسط سایر پروتکلها نیز مورد استفاده قرار گرفته و از این جهت نیر اولین شبکه نیست. نودهای شبکه در بسیاری از شبکههایی که از Sharding استفاده میکنند، به تجهیزات سختافزاری نسبتا پیچیدهای برای راهاندازی نود خود نیاز دارند؛ در نتیجه تعداد افراد کمتری قادر به راهاندازی نود در این شبکهها هستند؛ اما پروتکل Near برای راهاندازی نود از فضای ابری میزبان استفاده میکنند.
ویژگی سوم، کاربرپسند بودن و راحتی استفاده از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز برای توسعهدهندگان و کاربران نهایی در شبکه Near است. استفاده از زبانهای برنامه نویسی رایج یکی از راهکارهای شبکه برای رفع این مسئله است.
عملکرد شبکه نیر
یکی از دلایل موفقیت پروتکل NEAR این است که NEAR بهعنوان یک بلاک چین لایه اول از تکنولوژی شاردینگ استفاده میکند. شبکه نیر برای رقابت با شبکههایی نظیر اتریوم، ایاس، پولکادات و دیگر بلاک چینهایی که از قرارداد هوشمند، فناوری شاردینگ یا حتی PoS استفاده میکنند، ویژگیهایی را در اکوسیستم خود پیادهسازی کرده است.
شاردینگ Nightshade
زنجیره فعلی اتریوم و اکثر راهحلهای لایه اول مانند سولانا و آوالانچ به دلیل افزایش تعداد تراکنشها و الزام مکانیسمهای اجماع آنها برای تایید هر تراکنش توسط تمامی نودها، نتوانستهاند مشکلات مقیاسپذیری را به طور کامل برطرف سازند. مقیاسپذیری پایین این شبکهها منجر به افزایش هزینه تراکنشها میشود؛ زیرا با افزایش تعداد کاربران تاخیر در تایید تراکنشها افزایش یافته و کارمزد انجام آنها نیز بیشتر میشود.
برای جلوگیری از این مشکل، پروتکل NEAR راه حل NightShade را ارائه کرده است. نایت شید (Nightshade) تکنولوژی اصلی بلاکچین نیر است. در راه حل NightShade شاردینگ به جای زنجیره اصلی، روی تمامی بلاکها به صورت جداگانه اعمال میشود. در این روش و به دلیل تقسیم شدن تمامی بلاکها بین نودهای شبکه نیر، مقیاسپذیری این شبکه افزایش پیدا میکند. مکانیسم NightShade به این صورت است که به جای اینکه تراکنشها به صورت جداگانه برای هریک از نودهای شبکه ارسال شود، بین تمام نودها تقسیم شده و به صورت موازی اجرا میشود.
در حال حاضر NEAR با مشارکت Octopus Network قابلیت شاردینگ خود را ارتقا داده است. Octopus به توسعهدهندگان این امکان را میدهد که زنجیرههای اختصاصی بسازند. زنجیرههای ساخته شده توسط Octopus، به عنوان زنجیرههای برنامه (App Chains) شناخته میشوند و از طریق بریج Octopus که بهعنوان یک قرارداد هوشمند مستقر شده است، به شبکه NEAR متصل میشوند.
علاوه بر این NEAR قصد دارد تا پایان سال ۲۰۲۲ مرحله نهایی NightShade یعنی شاردینگ مجدد پویا (Dynamic Re-Sharding) را معرفی کند که با افزایش تقاضا توسط کاربران، منجر به مقیاسپذیری شبکه و شاردها خواهد شد.
سرعت تراکنشهای NEAR نیز توسط الگوریتم تولید بلاک NEAR که به نام DoomSlug شناخته میشود بهبود مییابد. این الگوریتم بسیار سریعتر و با اعتبارسنجی کمتری نسبت به سایر زنجیرههای لایه ۱ که تمایل به استفاده از الگوریتمهای تحمل خطای بیزانس (BFT) دارند، به شما امکان دسترسی میدهد.
همچنین بخوانید : پلتفرم بلر چیست؟ و چگونه میتوان توکن های BLUR را بدست آورد؟
در خصوص اطمینان از امنیت و ارتباطات درون شبکه، پروتکل NEAR یک رویکرد جدید در تصادفی بودن را اجرا کرد. این روش به گونهای طراحی شده است تا حداقل ۲ تا ۳ مورد غیرقابل پیشبینی و بیطرف پیشنهاد دهد. با حل مشکل مقیاسپذیری و امنیت، مسیر NEAR به سمت تمرکززدایی بسیار هموارتر میشود.
WebAssembly
اکثر شبکههای لایه اول بر روی ساخت پلتفرمها و زنجیرههایشان برای توسعهدهندگان تمرکز دارند؛ اما بیشتر آنها به ماشین مجازی اتریوم (EVM) و زبان قرارداد هوشمند اتریوم Solidity برای اطمینان از سازگاری با اتریوم و هماهنگ کردن قراردادهای هوشمند وابسته هستند. این همان مسالهای است که NEAR را از سایر شبکههای لایه اول متمایز میکند.
برخلاف شبکههای لایه اول دیگر مانند آوالانچ که سالیدیتی Solidity را برای آسانتر کردن سازگاری با اتریوم پذیرفتند، NEAR با پشتیبانی از WebAssembly (WASM) به یکی از شبکههای قابل توسعه برای برنامهنویسان یا Developer-First تبدیل شد. WebAssembly یک قالب کد متناظر برای برنامههای اجرایی و همچنین رابطهای نرمافزاری است که تعامل بین برنامهها و محیط میزبان آنها را تسهیل میکند.
فراتر از قابلیت Developer-First، پروتکل NEAR مسیر شبکههای Polkadot، BSC یا Solana را که از کلیدهای عمومی ۶۴ کاراکتری استفاده میکنند، دنبال نمیکند؛ بلکه با کنار گذاشتن استفاده از کلیدهای عمومی برای کیف پولها و انتخاب نامهای قابل خواندن برای انسان، کیف پولهای این شبکه اولین کیفپولهایی هستند که آدرس افراد در آنها با نام پروفایلشان یکی است. از همین رو شبکه نیر نه تنها قصد دارد که روند توسعه و ایجاد برنامههای مختلف را برای توسعهدهندگان آسان کند، بلکه کاربران نیز میتوانند به راحتی از خدمات آن بهرهمند شوند.
همچنین فرآیندهایی مانند ورود، ثبت نام و اشتراک در dAppها بسیار کاربرپسند بوده و مشابه روند برنامههای سنتی Web۲ هستند تا کاربر با آن احساس آشنایی داشته باشد. یکی دیگر از تفاوتهای ظریف نیر با سایر زنجیرهها این است که کیف پول NEAR یک افزونه مرورگر نیست، بلکه مانند صفحه مرورگر یک برنامه سنتی Web۲ باز میشود.
پروتکل Aurora
پروتکل NEAR به منظور سازگاری با ماشین مجازی اتریوم (EVM)، شبکه اورورا (Aurora) را معرفی کرده است. Aurora که به عنوان یک قرارداد هوشمند در NEAR مستقر شده است، به عنوان یک شبکه کاربردی مستقل عمل میکند. این شبکه امکان پل زدن بدون اعتماد و بدون نیاز به مجوز را بین اتریوم و NEAR با هزینه تراکنش کمتر، در مقایسه با سایر راه حلهای لایه ۲ فراهم میکند.
بریج Rainbow
بریج Rainbow بهمنظور انتقال توکنهای ERC20، استیبل کوینها، رپدتوکنها و NFTها میان شبکه اتریوم و شبکه نیر راهاندازی شده است. این برنامه به کاربران اجازه میدهد که از مزایای شبکه نیر و هزینه کس کمتر آن بهرهمند شوند. بریج Rainbow کاملا غیرمتمرکز و بدون نیاز به مجوز است.
در این بریج ابتدا توکن مورد نظر در یک قرارداد هوشمند اتریوم سپردهگذاری میشود، سپس توکن بلوکه و از چرخه اتریوم خارج خواهد شد. در ادامه توکن مورد نظر روی شبکه Near ساخته شده و نماینده همان توکن اصلی است. عرضه کل در گردش توکن در هر دو بلاکچین ثابت میماند.
کاربرد شبکه نیر
رمز ارز: با استفاده از این شبکه میتوان توکن کاربردی و رمز ارز جدید ایجاد کرد.
بلاکچین خصوصی: بسیاری از شرکتهای بزرگ برای مدیریت دیتای خود، از یک شبکه بلاکچین خصوصی استفاده میکنند. نودهای این شبکه بلاک چین عمومی نبوده و توسط خود شرکت انتخاب میشوند. توسعهدهندگان میتوانند با استفاده از شبکه Near چنین شبکههای بلاکچینی را ایجاد کنند. این شبکه نیز از تکنولوژی شاردینگ بهره میبرد.
اپلیکیشن غیرمتمرکز: محصول اصلی این شبکه نیز همین مورد است. اپلیکیشنهای حوزه Defi و سایر اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را میتوان مبتنی بر این شبکه ایجاد کرد.
ترجمه شده توسط مجله خبری نیپوتو
در نیپوتو مارکت امکان خرید و فروش تتر برای شما فراهم شده است.
خرید و فروش ارزهای دیجیتال از امروز شروع کنید
ممکن است علاقه مند باشید
ثبت دیدگاه
لیست نظرات (0)
انتخاب سردبیر
مفاهیم پایه
بیشتر بخوانید