/ معرفی ارزهای دیجیتال / استیبل کوین دای (Dai) چیست ؟

زمان مطالعه : 10 دقیقه

استیبل کوین دای (Dai) چیست ؟

شرکت میکر (Maker) اواخر دسامبر ۲۰۱۷ استیبل کوین غیرمتمرکز خود به نام دای (Dai) را عرضه کرد. دای توکن با استاندارد ERC20 اتریوم است که پشتوانه ۱ دلاری دارد. ارزش هر دای یک دلار است و صرف نظر از این که چه مقدار از این توکن موجود باشد، همیشه ارزش آن یک دلار خواهد بود.

استیبل کوین دای (Dai) چیست ؟

شرکت میکر (Maker) اواخر دسامبر ۲۰۱۷ استیبل کوین غیرمتمرکز خود به نام دای (Dai) را عرضه کرد. دای توکن با استاندارد ERC20 اتریوم است که پشتوانه ۱ دلاری دارد. ارزش هر دای یک دلار است و صرف نظر از این که چه مقدار از این توکن موجود باشد، همیشه ارزش آن یک دلار خواهد بود.

بر خلاف تتر، هیچ نهاد متمرکزی از ارزش دای پشتیبانی نمی‌کند و هیچ بانک سنتی با دلار پشتیبان آن نیست. در این کوین هیچ چیزی وجود ندارد که بتوان آن را تعطیل کرد و هیچ مقام یا نهاد متمرکزی وجود ندارد که نیاز به اعتمادسازی باشد. دای در بلاک چین اتریوم با استفاده از قرارداد هوشمند ساخته شده است.

شرکت میکر پیش از پیدایش اتریوم روی این پروژه کار کرده است. این تیم توسط ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، خالق اتریم پشتیبانی می‌شود.

در این رابطه بخوانید‌ : چگونه کیف پول ارز دیجیتال بسازیم؟

دای در واقع همانند دریافت یک وام یا قرض در برابر ارزش اتریوم‌ است. هر کسی می‌تواند دای را تولید کند؛ تنها چیزی که نیاز است، اتر و دانش فنی که چطور از برنامه غیرمتمرکز استفاده کنید.

برای کسب دای تنها کافی است کاربران در صرافی‌هایی نظیر صرافی‌های غیرمتمرکز (DEX) موجود بر بستر اتریوم، آن را معامله کنند. این موضوع باعث می‌شود که دای به یکی از اجزای مهم هر صرافی غیرمتمرکز تبدیل شود.

مورد استفاده اصلی دای بر روی ارزش یک دلاری آن ثابت است. همین موضوع باعث می‌شود که دیگر به درک عمیق‌تر و دانش بیشتری از نحوه کارکرد آن نیاز نباشد.

ورژن کنونی دای به صورت فنی ورژن آپدیت شده این استیبل کوین است که با نام “دای چند وثیقه‌ای” شناخته می‌شود. دلیل این نام گذاری این است که برای ساخته شدن این توکن، اجازه می‌دهد که چندین دارایی دیجیتالی مورد استفاده قرار گیرند. نسخه قدیمی دای، اکنون با نام سای (Sai) شناخته می‌شود و به صورت تک وثیقه‌ای عمل می‌کند؛ زیرا این توکن تنها با استفاده از اتر به عنوان وثیقه ساخته می‌شود. اولین دارایی دیجیتالی که در سیستم دای چند وثیقه‌ای در کنار اتر استفاده شد، توکن بت (BAT) بود.

بنیانگذاران دای

یکی از ویژگی‌های DAI این است که توسط هیچ شخص یا گروه کوچکی از بنیانگذاران ایجاد نشده است. در عوض، توسعه نرم افزاری آن و صدور توکن‌های جدید توسط MakerDAO و پروتکل آن اداره می‌شود.

میکردائو یک سازمان خودگردان غیرمتمرکز و نوعی شرکت است که با استفاده از قراردادهای هوشمند خود را به صورت غیرمتمرکز اداره می‌کند. این سازمان به طور دموکراتیک توسط دارندگان توکن‌های حاکمیتی (MKR) خود اداره می‌شود که مانند سهام یک شرکت سنتی عمل می‌کنند. دارندگان MKR می‌توانند در مورد تصمیمات کلیدی در مورد توسعه MakerDAO و DAI رای دهند.

MakerDAO توسط یک کارآفرین دانمارکی به نام رونی کریستینسن (Rune Christensen) در سال ۲۰۱۵ تاسیس شد.

ارزش DAI همواره ۱ دلار است. دای می‌تواند همانند تمامی توکن‌های ERC20 به راحتی معامله شود. هر کسی که کیف پول اتریوم دارد به راحتی می‌تواند DAI نگهداری کند و آن را انتقال دهد. بدون هیچ واسطه‌ای قابل مبادله است. هیچ شخص یا شرکتی بر روی آن کنترل ندارد. هیچ دولت یا مقام رسمی نمی‌تواند آن را تعطیل کنند یا مانع عملکرد آن شود.

دای در حال حاضر می‌تواند خیلی سریع و بدون کارمزد (به جز کارمزد گس اتر) به صورت بین المللی منتقل شود.

موارد استفاده توکن دای

مهمترین استفاده از توکن دای جلوگیری از ضرر تریدرها در هنگام نواسانات بازار است. علاوه بر این دای به عنوان یک وسیله مبادله با قیمت ثابت، می‌تواند برای بازپرداخت وام‌ها، معاملات برون مرزی و پرداخت کالاها و خدمات نیز استفاده شود.

علاوه بر این از استیبل کوین دای به علت ماهیت غیرمتمرکزش، در بیشتر پروژه‌های دیفای و استخرهای نقدینگی غیرمتمرکز استفاده می‌شود.

همچنین بخوانید : شبکه سلر چیست؟ معرفی کامل Celer Network و ارز CELR

با توجه به اینکه نرخ توکن دای در پلتفرم میکر ثابت و مساوی ۱ دلار است، از این توکن برای آربیتراژ در صرافی‌ها هنگام نوسان قیمت آن استفاده می‌شود.

مزایا و معایب دای

بزرگترین مزیت دای این است که به صورت ۱۰۰٪ شفاف است که چه میزان دارایی پشتیبان آن هستند. با استفاده از MakerScan می‌توان دریافت که چه میزان اتریوم یا سایر رمز ارزها به عنوان وثیقه برای دای در نظر گرفته شده‌اند.

این سطح از شفافیت در مقایسه با توکنی مانند تتر باورنکردنی است. اگرچه تتر ادعا می‌کند که برای هر قطعه توکن تولید شده، یک دلار در بانک دارد، اما هیچ‌کس نمی‌تواند با اطمینان از واقعی بودن پولی که ادعا می‌کنند مطلع باشد.

توکن دای معایبی نیز دارد. در حالی که DAI از یک افت گسترده در ارزش اتریوم جان سالم به در برد و همچنان با دلار یکسان بود، اما همیشه نگرانی از سقوط ناگهانی (flash crash) وجود دارد. در صورت سقوط ناگهانی​​، ممکن است هزاران یا ده‌ها هزار CDP فوراً قبل از بازگشت قیمت به حالت عادی ، لیکویید شوند.

علاوه بر این، کل پروژه بر روی بلاک چین اتریوم ساخته شده است که هنوز هم در معرض اشکالات است. در حقیقت هک مربوط به DAI دلیل ایجاد هارد فورک اتریوم کلاسیک بود.

ترجمه شده توسط مجله خبری نیپوتو


0

خرید و فروش ارزهای دیجیتال از امروز شروع کنید



ثبت دیدگاه

لیست نظرات (0)
قیمت لحظه‌ای

بیت کوین

(BTC)
1.50٪

$ 98,321.00

6,829,098,908 تومان

خرید و فروش بیت کوین