/ مفاهیم پایه بازار‌های مالی / الگوریتم اجماع اثبات سوزاندن چیست؟ و چگونه کار میکند؟

زمان مطالعه : 10 دقیقه

الگوریتم اجماع اثبات سوزاندن چیست؟ و چگونه کار میکند؟

مشارکت در الگوریتم اثابت سوزاندن چه ریسک هایی دارد؟

بیش از یک نسخه از الگوریتم اثبات سوزاندن وجود دارد، اما معتبرترین و پر استفاده ترین نسخه موجود در فضای ارزهای دیجیتال،‌ نسخه‌ای است که توسط ایان استوارت (Iain Stewart) مطرح شده است. این الگوریتم به عنوان یک جایگزین پایدارتر برای الگوریتم اجماع اثبات کار پیشنهاد شد.

الگوریتم اجماع اثبات سوزاندن چیست؟ و چگونه کار میکند؟

بلاک چین فناوری اصلی ارز دیجیتال بیت کوین است که اطلاعات دیجیتال را به صورت غیرمتمرکز ذخیره و توزیع میکند. به زبان ساده،‌ بلاکچین یک دیتابیس غیر قابل تغییر است که اطلاعات را با حفظ حریم خصوصی، امنیت و شفافیت ذخیره می کند. در بلاک چین هیچ مرجع مرکزی برای تایید تراکنش ها وجود ندارد. بلاکچین با استفاده از پروتکل اجماع، تراکنش ها را تأیید میکند و امنیت آنها را تامین میکند.

الگوریتم اجماع چیست؟

الگوریتم اجماع یک الگوریتم یا روشی است که از طریق آن همه نودهای شبکه بلاک چین در مورد وضعیت فعلی شبکه به اجماع می‌رسند. به این ترتیب، الگوریتم‌های اجماع به اعتبار شبکه بلاک چین و اعتماد بین نودها یا همتایان ناشناخته در یک محیط محاسباتی توزیع شده کمک می‌کنند. الگوریتم اجماع، اطمینان حاصل می کند که هر بلوک جدیدی که به بلاک چین اضافه می شود، تنها نسخه‌ای است که همه نودهای بلاک چین بر سر آن توافق دارند.

الگوریتم های اجماع اثبات کار و اثبات سهام معروف ترین الگوریتم های اجماعی هستند که در اکثر بلاکچین ها استفاده میشوند. اجماع اثبات سوزاندن یکی دیگر از الگوریتم های اجماعی است که در برخی از بلاکچین ها به عنوان یک گزینه جایگزین برای این الگوریتم ها مورد استفاده قرار میگیرد.

در این رابطه بخوانید‌ : ارز دیجیتال پولکادات (Polkadot) چیست؟

الگوریتم اجماع اثبات سوزاندن شباهت هایی با دو الگوریتم اجماع اثابات کار و اجماع اثبات سهام دارد، اما از روش متفاوت تری برای به اجماع رسیدن و تایید تراکنش ها استفاده میکند. از این رو، ابتدا به بررسی اجمالی این دو الگوریتم میپردازیم و سپس اجماع اثبات سوزاندن را بررسی خواهیم کرد.

اجماع اثبات کار چیست؟

در یک بلاک چین اثبات کار (Proof of Work)، مانند بیت کوین، یک معمای پیجیده رمزنگاری شده وجود دارد که ماینرها برای حل آن با یکدیگر به رقابت میپردازند. اولین ماینری که پاسخ صحیح را پیدا کند، باید راه حل (هش بلاک) خود را در شبکه به استراک بگذارد تا سایر نودها نیز راه حل آن را بررسی کنند. اگر شبکه نودها راه حل را تأیید کنند، ماینر میتواند آن بلوک را به بلاک چین اضافه کند و با بیت‌کوین‌های تازه تولید شده پاداش خود را دریافت کند.

اجماع اثبات سهام چیست؟

الگوریتم اجماع اثبات سهام (Proof of Stake) به روشی متفاوت عمل می کند. این الگوریتم، به جای استفاده از توابع هش، از امضاهای دیجیتالی استفاده می کند که مالکیت کوین ها را اثبات می کند. اعتبار سنجی بلوک های جدید توسط ولیدیتورها یا اعتبارسنج ها انجام می شود. این ولیدیتور ها با سپرده گذاری یا استیکینگ کوین های خود در شبکه انتخاب میشوند. هر چه تعداد کوین هایی که سپرده گذاری میکنند بیشتر باشد احتمال انتخاب آنها به عنوان ولیدیتور نیز افزایش می یابد. سپس میتوانند تراکنش های شبکه را بررسی کنند و بلوک های جدید را به زنجیره بلاکچین اضافه کنند. در سیستم های اثبات سهام، ولیدیتور پس از اضافه کردن بلوک جدید، بخشی از کارمزد شبکه را به عنوان پاداش اعتبار سنجی خود دریافت میکند.

اجماع اثبات سوزاندن چیست؟

بیش از یک نسخه از الگوریتم اثبات سوزاندن وجود دارد، اما معتبرترین و پر استفاده ترین نسخه موجود در فضای ارزهای دیجیتال،‌ نسخه‌ای است که توسط ایان استوارت (Iain Stewart) مطرح شده است. این الگوریتم به عنوان یک جایگزین پایدارتر برای الگوریتم اجماع اثبات کار پیشنهاد شد.

الگوریتم Proof of Burn شبیه الگوریتم اثبات کار است اما نرخ مصرف انرژی کمتری دارد. الگوریتم PoB برای اعتبارسنجی بلوک شبکه‌ها، از منابع محاسباتی و سخت‌افزار استخراج قدرتمند (مانند ASIC) استفاده نمی‌کنند. در عوض، مانند الگوریتم اثبات سهام، کاربران با سپرده گذاری کوین های شبکه به عنوان ولیدیتور انتخاب میشوند و میتوانند به اعتبار سنجی تراکنش های شبکه بپردازند. اما تفاوت اصلی در ا ین است که کوین های سپرده گذاری شده دیگر به ولیدیتور باز گردانده نمیشوند و سوزانده میشوند.

به عبارت دیگر، کاربران با سوزاندن کوین های خود، تعهد خود را به شبکه نشان می‌دهند و حق استخراج و اعتبارسنجی تراکنش‌ها را به دست می‌آورند. از آنجایی که فرآیند سوزاندن کوین ها قدرت استخراج مجازی را نشان می دهد، هر چه کاربر کوین های بیشتری را به نفع سیستم بسوزاند، قدرت استخراج بیشتری دارد و در نتیجه شانس انتخاب به عنوان ولیدیتور نیز بیشتر می شود.

الگوریتم اثبات سوزاندن چگونه کار میکند؟

الگوریتم اجماع اثبات سوزاندن چیست؟ و چگونه کار میکند؟

در این الگورینم کوین ها به یک آدرس عمومی قابل تأیید ارسال میشوند و برای همیشه از دسترس خارج می شوند. به طور معمول، این آدرس‌ها به‌طور تصادفی و بدون کلید خصوصی تولید می‌شوند. به طور طبیعی، فرآیند سوزاندن کوین ها عرضه آنها را کاهش می دهد و باعث افزایش بالقوه ارزش آن می شود. اماعلاوه برا آن، کوین سوزی راه دیگری برای افزایش امنیت شبکه است.

یکی از دلایلی باعث امنیت بلاک چین های اثبات کار میشود این است که ماینرها برای دست یابی به سود باید منابع زیادی را سرمایه گذاری کنند. به این معنی که یک ماینر اثبات کار تمام انگیزه‌های لازم برای عمل صادقانه و کمک به شبکه را خواهد داشت تا از هدر رفتن سرمایه‌های اولیه جلوگیری کند.

ایده الگوریتم‌های اثبات سوزاندن نیز درست مانند اثبات کار است. اما به جای سرمایه‌گذاری در برق، کار نیروی کار و توان محاسباتی، امنیت بلاک چین‌های PoB با سوزاندن کوین ها تامین می‌شوند.

درست مانند بلاک چین‌های اثبات کار، سیستم‌های PoB نیز برای ماینرها پاداش‌های بلوکی در نظر گرفته است و انتظار می‌رود در مدت زمان معینی، این پاداش‌ها سرمایه‌گذاری اولیه کوین‌های سوخته شده را پوشش دهند.

همچنین بخوانید : بهترین ابزارها برای ترید ارزدیجیتال در سال ۲۰۲۴

همانطور که قبلا گفته شد، روش های مختلفی برای اجرای الگوریتم اجماع اثبات سوزاندن وجود دارد. در حالی که برخی از پروژه ها استخراج اثبات سوزاندن خود را از طریق سوزاندن بیت کوین انجام می دهند، برخی دیگر با سوزاندن کوین بومی خود به اجماع دست می یابند.

مقایسه اثبات سوزاندن با اثبات سهام

یکی از نقاط مشترک اثبات سوراندن و اثبات سهام این است که در هر دو الگوریتم،‌ ولیدیتور برای اعتبار سنجی بلوک ها باید کوین های خود را در شبکه سپرده گذاری کنند تا بتوانند در مکانیسم اجماع مشارکت کنند. با این حال، در بلاک چین‌های اثبات سهام ولیدیتورها کوین های خود را در یک استخر ارزدیجیتال به اشتراک می‌گذارند و معمولاً آنها را قفل می‌کنند. اما هر زمان که بخواهند شبکه را ترک کنند، میتوانند آن ها را پس بگیرند و در بازار بفروشند. بنابراین، در چنین سناریویی عرضه آن کوین ها کاهش نمی یابد زیرا آن ها فقط برای مدت زمان مشخصی از گردش خارج می شوند. اما از سوی دیگر، در بلاکجین های اثبات سوزاندن، ولیدیتور ها باید کوین های خود را برای همیشه از بین ببرند و کاهش عرضه دائمی ایجاد کنند.

چرا عاملی باعث ایجاد الگوریتم Proof of Burn شد؟

اشکالاتی در الگوریتم اجماع اثبات کار وجود داشت که باعث شد محققان به ایده ایجاد یک الگوریتم اجماع جدید یعنی اثابت سوزاندن برسند.

ایراد الگوریتم اثبات کار، مصرف بسیار بالای برق است. ماینرها با حل معماهای پیچیده رمزنگاری شده و اضافه کردن بلوک جدید به بلاکچین، پاداش دریافت می کنند. بنابراین، برای حل این معما ها به قدرت محاسباتی زیادی نیاز دارند که بسیار پر هزینه هستند. هرچه ماینر برای حل این مشکل پول بیشتری خرج کند، شانس بیشتری برای ماین کردن بلوک ها به آنها داده می شود.

یکی دیگر از ایرادات این الگوریتم، هزینه سرمایه گذاری بسیار بالای ماینرها برای خرید سیستم های محاسباتی است.

چه بلاکچین هایی از این الگوریتم استفاده میکنند؟

Slimcoin (SLM): اسلیم کوین یکی از اولین ارزهای دیجیتالی است که الگوریتم اثبات سوزاندن استفاده میکند. این رمزارز از مکانیزم دو فازی اثبات سوزاندن استفاده می کند که در آن فاز اول سوزاندن کوین ها و فاز دوم استخراج بلوک ها است. شرکت‌کنندگان شبکه، کوین‌های SLM را می‌سوزانند تا یک هش هدف تصادفی ایجاد کنند، که سپس برای استخراج بلاک‌ها در مرحله دوم استفاده می‌شود. این امر تضمین می‌کند که فرآیند استخراج منصفانه و غیرمتمرکز است، زیرا شرکت‌کنندگان شبکه باید با سوزاندن کوین‌ها در شبکه سرمایه‌گذاری کنند تا در فرآیند اجماع مشارکت کنند.

Counterparty (XCP): کانترپارتی یک پلت فرم مالی همتا به همتا است که از بلاک چین بیت کوین برای ایجاد و معامله توکن های سفارشی استفاده می کند. این پلتفرم برای امنیت شبکه خود از الگوریتم اثبات سوزاندن برای سوزاندن بخشی از توکن های XCP استفاده می کند. شرکت کنندگان شبکه، توکن های XCP را می سوزانند تا در فرآیند اجماع شرکت کنند و حق اعتبارسنجی تراکنش ها را به دست آورند. این کار مشارکت کنندگان شبکه را تشویق می کند تا سرمایه گذاری قابل توجهی در شبکه انجام دهند و در نتیجه خطر حملات 51 درصدی را کاهش دهند.

Factom (FCT): فکتوم یک پلت فرم مدیریت داده مبتنی بر بلاک چین است که از الگوریتم اثبات سوزاندن برای امنیت شبکه خود استفاده می کند. این پلتفرم از Entry Credits (EC) به عنوان ارز اصلی خود استفاده می کند که برای ایجاد و اعتبارسنجی ورودی ها در بلاک چین فکتوم استفاده می شود. شرکت کنندگان شبکه برای خرید EC و شرکت در فرآیند اجماع، کوین های FCT را می سوزانند. این امر امنیت و غیرمتمرکز سازی شبکه را فراهم میکند، زیرا شرکت کنندگان شبکه باید با سوزاندن کوین ها در شبکه سرمایه گذاری کنند تا در فرآیند اجماع مشارکت کنند.

بلاک چین های دیگری نیز وجود دارند که از جنبه های خاص Proof of Burn استفاده می کنند، اما در مجموع از الگوریتمی متفاوت از Proof of Burn استفاده می کنند. اکثر این بلاکجین ها از الگوریتم اثبات سهام استفاده میکنند.

چگونه میتوان در الگوریتم اثبات سوراندن مشارکت کرد؟

شرکت در Proof of Burn می تواند کمی پیچیده باشد، به خصوص برای مبتدیان. اگر می‌خواهید در Proof of Burn شرکت کنید، چند مرحله زیر را باید دنبال کنید:

انتخاب ارز دیجیتال مناسب: اولین قدم برای شرکت در Proof of Burn انتخاب ارز دیجیتال مناسب است. همه ارزهای دیجیتال از Proof of Burn پشتیبانی نمی کنند، بنابراین با انجام تحقیقات خود ارز دیجیتالی را پیدا کنید که این ویژگی را داشته باشد.

انتخاب کیف پول: پس از انتخاب ارز دیجیتال مناسب، قدم بعدی تهیه کیف پول است. برای ذخیره توکن ها یا کوین های ارز دیجیتالی که می سوزانید به یک کیف پول نیاز دارید. اکثر ارزهای دیجیتال کیف پول اختصاصی خود را دارند که می توانید از وب سایت رسمی آنها دانلود کنید.

خرید ارزدیجیتال: بعد از تهیه کیف پول، گام بعدی خرید توکن یا کوین ارز دیجیتالی است که می سوزانید. می‌توانید توکن‌ها یا کوین‌ها را از صرافی‌های ارزهای دیجیتال خریداری کنید.

سوزاندن توکن: پس از خرید توکن ها یا کوین های ارز دیجیتال، مرحله بعدی سوزاندن آنهاست. برای انجام این کار، باید توکن ها یا کوین ها را به یک آدرس غیر قابل بازگشت ارسال کنید. آدرس توسط شبکه ارز دیجیتال تولید می شود و می توانید آن را در وب سایت رسمی ارز دیجیتالی که استفاده می کنید پیدا کنید.

منتظر تایید باشید: پس از سوزاندن توکن ها یا کوین های ارز دیجیتال، باید منتظر تایید شبکه باشید. زمان تایید بسته به ارز دیجیتالی که استفاده می کنید متفاوت است. هنگامی که شبکه تراکنش را تایید کرد، شما با موفقیت در Proof of Burn شرکت کرده اید.

Proof of Burn یک الگوریتم اجماع منحصر به فرد است که در بین علاقه مندان به ارزهای دیجیتال محبوبیت پیدا کرده است. شرکت در Proof of Burn می‌تواند کمی پیچیده باشد، اما پس از یادگیری نحوه عملکرد آن تجربه هیجان‌انگیزی خواهید داشت. با دنبال کردن مراحل ذکر شده، می توانید در این الگوریتم شرکت کنید و پاداش دریافت کنید.

مشارکت در الگوریتم اثابت سوزاندن چه ریسک هایی دارد؟

مشارکت در اجماع Proof of Burn بدون ریسک نیست. این الگپوریتم مانند هر الگوریتم اجماع دیگری، نقاط ضعف و آسیب‌پذیری های بالقوه‌ای دارد که کاربران باید قبل از شرکت در این فرآیند  از آن‌ها آگاهی داشته باشند. در ادامه برخی از مهم ترین خطرات مشارکت در Proof of Burn مطرح شده است:

 از دست دادن دارایی: کاربران برای شرکت در اجماع Proof of Burn، باید دارایی های خود را بسوزانند تا تعهد خود را به شبکه ثابت کنند. به این معنی که آنها به طور موثر دارایی های خود را در طول این فرآیند از دست می دهند. اگر شبکه شکست بخورد یا نتایج مورد انتظار را ارائه نکند، کاربران دارایی های خود را بیهوده از دست داده اند. به همین دلیل است که قبل از شرکت در فرآیند اثبات سوزاندن،  باید در مورد شبکه و پتانسیل آن تحقیق کرد.

کمبود نقدینگی: دارایی هایی که در طول این الگوریتم سوزانده می شوند، تا زمانی که فرآیند اجماع کامل نشده است، قابل استفاده یا معامله نیستند. این امر به این معنی است که احتمال دارد کاربران در طول فرآیند با کمبود نقدینگی مواجه شوند. این امر برای کسانی که برای استفاده روزمره به دارایی‌های خود متکی هستند، نگران کننده است.

متمرکز سازی: با وجود آنکه Proof of Burn به عنوان یک فرآیند غیرمتمرکز طراحی شده است، اما اگر چند بازیگر بزرگ بر فرآیند تسلط داشته باشند، می تواند باعث متمرکزسازی شبکه شوند. اگر چند بازیگر اصلی اکثر دارایی های سوزانده شده را کنترل کنند، به طور بالقوه می توانند روند اجماع و شبکه را کنترل کنند. این امر هدف اثبات سوزاندن را به عنوان یک الگوریتم اجماع غیرمتمرکز شکست خواهد داد.

خطر حمله: مانند هر الگوریتم اجماع دیگری، Proof of Burn در برابر حملات آسیب پذیر است. در حالی که اجرای این حملات ممکن است دشوارتر از سایر الگوریتم‌های اجماع باشد، اما هنوز امکان پذیر است. برای مثال، یک مهاجم می‌تواند برای به دست آوردن کنترل شبکه و دستکاری فرآیند توافق، تعداد زیادی از دارایی‌ها را بسوزاند.

خطرات نظارتی: اثبات سوزاندن هنوز یک فناوری نسبتاً جدید است و نهادهای نظارتی هنوز در تلاش هستند تا درباره طبقه بندی و قانونگذاری آن به نتیجه برسند. این امر به این معنی است که کاربران در صورت شرکت در Proof of Burn ممکن است با خطرات قانونگذاری روبرو شوند، زیرا ممکن است مشمول مسائل قانونی پیش بینی نشده باشند.

مزایا و معایب

الگوریتم اجماع اثبات سوزاندن چیست؟ و چگونه کار میکند؟

مزایا و معایب ذکر شده در ادامه بر اساس استدلال های کلی طرفداران این الگوریتم است و نباید به عنوان حقایق اثبات شده تلقی شوند. در مورد این استدلال ها اختلاف نظرهایی وجود دارد که برای تأیید معتبر یا نامعتبر بودن نیاز به آزمایش بیشتری دارد.

مزایا

  • بسیار پایدارتر است و مصرف برق کمتری دارد.
  • به سخت افزار ماینینگ نیازی ندارد. کوین ها در یک استخر استخراج مجازی سپرده گذاری میشوند.
  • سوراندن کوین ها باعث کاهش عرضه در گردش (کمبود بازار) می شود.
  • کاربران به صورت بلند مدت به شبکه متعهد میشوند.
  • فرآیند توزیع/ استخراج کوین کمتر متمرکز است.

معایب

  • به عقیده برخی، الگوریتم اثبات سوزاندن در شبکه هایی که بین کوین میسوزانند با محیط زیست سازگار نیست زیرا بیت کوین های سوزانده شده از طریق استخراج اثبات کار تولید می شوند که بسیار پر هزینه هستند.
  • کارکرد آن در مقیاس های بزرگتر اثبات نشده است. برای تایید کارایی و امنیت آن به آزمایش بیشتری نیاز است.
  • راستی‌آزمایی کار انجام شده توسط ماینرها به تأخیر می‌افتد. بسرعت پردازش تراکنش ها نسبت به بلاک چین های Proof of Work کمتر است.
  • فرآیند سوزاندن کوین ها همیشه شفاف نیست و توسط کاربر عادی به راحتی قابل تایید نیست.

کلام آخر

با وجود آنکه الگوریتم اجماع Proof of Burn از روش جالبی استفاده میکند، اما کمتر شناخته شده است. ماینرهای فعال در یک شبکه Proof of Burn باید توکن های خود را بسوزانند تا بتوانند یک بلوک جدید به بلاک چین اضافه کنند. توکن ها در واقع سوزانده نمیشوند، بلکه به آدرسی فرستاده می شوند که باعث می شود توکن ها برای همیشه از چرحه خارج شوند.

ترجمه شده توسط مجله خبری نیپوتو


0

خرید و فروش ارزهای دیجیتال از امروز شروع کنید



مترجم اخبار تکنولوژی و بلاکچین، فعال در حوزه کریپتو و متاورس، تهیه و اجرای ویدیوهای آموزشی و کاربردی در حوزه کریپتوکارنسی.

ثبت دیدگاه

لیست نظرات (0)
قیمت لحظه‌ای

بیت کوین

(BTC)
1.50٪

$ 98,321.00

6,829,098,908 تومان

خرید و فروش بیت کوین