9 ماه پیش
زمان مطالعه : 5 دقیقه
سی دیفای CeDeFi چیست؟
سی دیفای ویژگیهای پروتکلهای DeFi را در حالت متمرکز ارائه میکند و به افراد اجازه میدهد به محصولات DeFi مانند صرافیهای غیرمتمرکز (DEX)، جمعآوریکننده نقدینگی، ابزارهای ییلد فارمینگ و پروتکلهای وامدهی دسترسی داشته اما همچنان از مزایای سیستمهای CeFi استفاده کنند.
سی دیفای CeDeFi چیست؟
سی دیفای CeDeFi ترکیبی از سیفای CeFi و دیفای DeFi است که برترین ویژگی های دو سیستم مالی را با هم ترکیب می کند.
مدتی است که سیستم های مالی به امور مالی متمرکز (CeFi) و امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) تقسیم شده اند. CeFi یک سیستم مالی سنتی و مبتنی بر بانک است، در حالی که DeFi مبتنی بر ارزهای دیجیتال و قراردادهای هوشمند است.
با این حال، سیستم جدیدی به نام سی دیفای «CeDeFi» ترکیبی از امور مالی متمرکز و غیرمتمرکز پدیدار شده است. سی دیفای چیست و چگونه کار می کند؟
در این رابطه بخوانید : آیا کسب سود منجر به کاهش سرعت پذیرش ارزهای دیجیتال می شود؟
سی دیفای ویژگیهای پروتکلهای DeFi را در حالت متمرکز ارائه میکند و به افراد اجازه میدهد به محصولات DeFi مانند صرافیهای غیرمتمرکز (DEX)، جمعآوریکننده نقدینگی، ابزارهای ییلد فارمینگ و پروتکلهای وامدهی دسترسی داشته اما همچنان از مزایای سیستمهای CeFi استفاده کنند.
بر خلاف DeFi، که بدون نیاز به مجوز و برای استفاده عموم در دسترس است، پروژههای CeDeFi بیشتر به سمت متمرکز شدن گرایش دارند و اغلب توسط یک گروه واحد یا کوچک از نهادها اداره می شوند که به آنها امکان کنترل بیشتری می دهد (شبیه به CeFi).
به طور کلی، اکوسیستم CeDeFi، که ترکیبی از مدلهای متمرکز و غیرمتمرکز است، با هدف بهبود صنعت ارزهای دیجیتال، امکان انجام تراکنشهای سریعتر، بهبود امنیت، حجم تراکنشهای بیشتر و کارمزدهای نسبتاً پایینتری نسبت به سیستمهای سنتی ایجاد شده است.
پروتکل CeDeFi
برخی از محبوبترین نمونههای پروتکلهای CeDeFi عبارتند از میکردائو MakerDAO، سینتتیکس Synthetix و کامپاوند Compound که قابلیتهایی مانند DeFi را ارائه میکنند.
میکردائو، سینتتیکس و کامپاوند همگی بر بستر بلاک چین اتریوم ساخته شده اند. میداس اینوستمنت Midas.Investments پلتفرم خود را در آگوست 2022 به روزرسانی کرد تا استراتژی های CeDeFi را در خود جای دهد. به گفته تیم میداس، هدف رویکرد جدید بازتاب ویژگی های DeFi با ایجاد قراردادهای هوشمند جهت مدیریت دارایی تحت پروتکلهای مختلف وام دهی است که شامل وام دهی، استقراض و اهرم میشود و اجازه ورود سرمایه به فضای دیفای را می دهد.
میداس در نظر دارد تا به مشتریان خود گزینههای DeFi متناسب با سطح ریسک آنها را ارائه دهد و در عین حال امکان دسترسی به ابزارهای محافظت شده از طریق CeFi را فراهم کند. برای درک بهتر سی دیفای، ابتدا CeFi و DeFi را بررسی خواهیم کرد.
سیفای CeFi چیست؟
سیفای یک موسسه مالی ساختاریافته است که به کاربران اجازه میدهد از طریق یک صرافی کنترلشده، ارزهای دیجیتال را قرض بگیرند یا وام دهند.
سیفای عملکردی مشابه با صنعت بانکداری مرسوم دارد. کاربران هنگام قرض گرفتن پول از ارز دیجیتال خود به عنوان وثیقه استفاده می کنند یا هنگام وام دادن از آن سود دریافت می کنند. پلتفرم CeFi به عنوان “امانتدار” دارایی های دیجیتال شما عمل می کند. هنگامی که پلتفرم CeFi برای کسب درآمد از آن محافظت می کند، کنترل ارز دیجیتال خود را از دست می دهید. در نتیجه اگر پلتفرم هک شود، دارایی های شما ممکن است در خطر باشد.
سیفای سهم بازار بیشتری نسبت به دیفای دارد زیرا پلتفرم های CeFi بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. بایننس Binance،کوین بیس Coinbase و دیم Diem از جمله پلتفرم های محبوب CeFi هستند. با این حال، به دلیل کارمزدهای بالای تراکنش CeFi که به دلیل دخالت شخص ثالث، عدم شفافیت و مالکیت کامل بر دارایی های دیجیتال ایجاد می شود، DeFi به محبوبیت بیشتری دست یافت.
دیفای DeFi چیست؟
دیفای طیف وسیعی از محصولات و خدمات مالی مبتنی بر فناوریهای بلاک چین در فضای عمومی بلاک چین را در بر میگیرد و خارج از سیستم های متمرکز سنتی مانند بانک ها و کارت های اعتباری عمل می کند.
دیفای از طریق اپلیکیشن های غیرمتمرکز (DApps) قابل دسترسی است که به صورت همتا به همتا عمل می کنند و نیاز به دخالت مقامات متمرکز مانند بانک ها، شرکت های کارت اعتباری یا کارگزاران را از بین می برند. با DeFi، هر کسی میتواند به سیستمهای مالی جایگزین مانند وام دهی و استقراض دسترسی پیدا کند.
همچنین بخوانید : سوآپ کریپتو به کریپتو چیست؟
در CeFi، یک صرافی متمرکز تمام معاملات ارزهای دیجیتال را انجام می دهد، به این معنی که کاربران به کلیدهای خصوصی دسترسی ندارند یا واقعاً مالک رمزارز خود نیستند. همچنین مشمول شرایط و ضوابط اکسچنج، قیمت ها و هزینه های گس می شوند.
در مقابل، کاربران دیفای کنترل کامل وجوه خود را در دست دارند زیرا هیچ مرجع متمرکزی تراکنش ها را مدیریت نمی کند. در عوض، یک پروتکل مبتنی بر بلاک چین به کاربران اجازه میدهد تا هر طور که میخواهند، خرید، فروش، ذخیره و معامله کنند. DeFi و CeFi هر دو مزایا و معایب خود را دارند. CeFi بر خلاف DeFi، تبدیل فیات به کریپتو را آسانتر میکند. اما DeFi بدون نیاز به مجوز است و نیازی به فرآیند KYC ندارد.
چه کسی CeDeFi را به بازار ارزهای دیجیتال معرفی کرد؟
بایننس Binance نقش بزرگی در ظهور CeDeFi ایفا کرد. مدیر عامل بایننس، چانگ پنگ ژائو Changpeng Zhao بود که اصطلاح CeDeFi را در سپتامبر 2020 در جریان راه اندازی زنجیره هوشمند بایننس ابداع کرد.
با توجه به اینکه محبوبیت اتریوم Ethereum به عملکرد قراردادهای هوشمند مربوط می شود، بایننس متوجه شد که باید شبکه بلاک چین دیگری برای رقابت با اتریوم و اکوسیستم DeFi آن ایجاد کند. در نتیجه، بایننس نام شبکه بلاک چین موجود خود را به BNB Smart Chain تغییر داد، با بهینه سازی برای کارمزدهای پایین و توان عملیاتی بالا.
اگرچه زنجیره BNB تمرکززدایی و مقاومت در برابر سانسور را قربانی میکند به نظر میرسد هنوز هم نتیجه میدهد. اگرچه توسط حامیان تمرکززدایی مورد انتقاد قرار گرفت، اما از سپتامبر 2020 به لطف توانایی اش در تأمین مالی سریع پروژه ها، که منجر به ظهور CeDeFi شد به طور تصاعدی رشد کرد.
علاوه بر بایننس، سرمایهگذاران میتوانند از طریق تاکتیکهای دیجیتال موجود با استفاده از پلتفرم سرمایهگذاری CeDeFi میداس برای درآمد غیرفعال قابل اعتماد، جریانهای بازدهی محافظتشده ایجاد کنند.
ادغام با فناوری امانتداری و انتقال ارز دیجیتال Fireblocks از اکوسیستم دیجیتال Midas محافظت کرده است. برای دارایی های نگهداری شده، FireBlocks حفاظت دیجیتالی را ارائه می دهد.
مزایای CeDeFi چیست؟
از جمله مزایای CeDeFi می توان به کارمزد کمتر، امنیت بیشتر، دسترسی، سرعت و هزینه کمتر اشاره کرد.
رویکرد نوآورانه CeDeFi برای بانکداری غیرمتمرکز، کاربران را قادر می سازد تا دارایی های کریپتوی CeDeFi را بدون نیاز به صرافی متمرکز معامله کنند. این بدان معناست که کاربران میتوانند مستقیماً با یکدیگر معامله کنند و نیاز به واسطه را از بین میبرد.
از جمله مزایای اصلی CeDeFi هزینه کمتر است. هزینه تراکنش های سی دیفای کمتر از تراکنش های موجود در پلتفرم های مشابه است، زیرا واسطه های کمتری درگیر هستند، به خصوص در شبکه هایی که مبتنی بر اتریوم نیستند.
به عنوان مثال، اتریوم هزینه گس بسیار بالایی دارد و هزینه تراکنش های DEX به صدها دلار می رسد. همچنین اغلب باعث مشکلات تراکم شبکه می شود که منجر به تاخیر می شود. بایننس CeDeFi کارمزدهای بسیار کمتری دارد و به کاربران اجازه می دهد با پذیرش کارمزد در چند ثانیه، تراکنش ها را تسریع می کند.
یکی دیگر از مزایای قابل توجه آن بهبود امنیت است. نفوذ به شبکه CeDeFi برای هکرها بسیار دشوارتر از سیستم های بانکی سنتی است، زیرا ساختار شبکه غیرمتمرکز است.
علاوه بر این، CeDeFi بهطور باورنکردنی در دسترس است زیرا هر کسی که کیف پول اتریوم دارد میتواند از پروتکلهای CeDeFi استفاده کند. موانع ورود کاربران کمتجربه را کاهش میدهد و به آنها اجازه میدهد تا با ارائه گزینههای معاملاتی تأیید شده که با معیارهای متعدد، از جمله KYC، کارمزدها و موارد دیگر بررسی میشوند، بیشتر در حوزه DeFi فعالیت کنند.
تراکنشهای مالی انجامشده از طریق CeDeFi میتوانند بسیار سریعتر از تراکنشهای انجامشده از طریق سیستمهای مالی سنتی باشند. به این دلیل که CeDeFi نیازی به انتظار برای تأیید شخص ثالث ندارد، که اغلب ممکن است چند روز تا چند هفته طول بکشد.
فناوریهای CeDeFi نسبت به سیستمهای مالی معمولی انعطافپذیرتر هستند و میتوانند برای رفع نیازهای هر کاربر تغییر کنند. به عنوان مثال، استراتژی سبد بازده خودکار (YAP) توسط میداس با امکان سرمایهگذاری در انواع داراییها پرتفوی را متنوع میکند. مهمتر از همه، YAPها بدون هیچ هزینه اضافی سود را چندین برابر افزایش می دهند.
با تضمین سود از داراییهایی با عملکرد بهتر و در عین حال سرمایهگذاری مجدد در داراییهایی با عملکرد ضعیف، این ریبالانس به Midas اجازه میدهد تا از نوسانات بازار به امید ارائه رشد ثابت پرتفوی در بلندمدت استفاده کند.
علاوه بر این، با ارزیابی و ممیزی کامل پروژه ها و توکن ها توسط صرافی های CeDeFi، تراکنش های امن تر امکان پذیر میشود. CeDeFi حریم خصوصی بیشتری نسبت به سیستمهای پرداخت معمولی فراهم میکند، زیرا شبکه غیرمتمرکز آن ردیابی تراکنشهای کاربر را سختتر میکند.
معایب CeDeFi چیست؟
در حال حاضر، نقطه ضعف اصلی سی دیفای منحنی یادگیری بالای پروتکل های آن به دلیل پیچیدگی آنها است. سی دیفای در مراحل اولیه رشد است و رابطهای بصری و کاربرپسندتر به مرور زمان شکل میگیرند.
سی دیفای همچنین به شدت به اتریوم متکی است، زیرا بیشتر پروتکل های CeDeFi بر بستر بلاک چین اتریوم ساخته شده اند. اگر اتریوم شکست بخورد، CeDeFi نیز احتمالاً از کار خواهد افتاد. اما بلاک چین های دیگر نیز شروع به پذیرش پروتکل های CeDeFi کرده اند.
یکی دیگر از معایب CeDeFi این است که هنوز نسبتا جدید و اثبات نشده است. در حالی که در سال گذشته رشد چشمگیری داشته است، هنوز در مراحل اولیه خود است. به این ترتیب، پروتکل های CeDeFi در معرض نوسانات بالایی هستند و ممکن است هنوز برای پذیرش انبوه آماده نباشند.
در نهایت، CeDeFi از حملات کلاهبرداری در امان نیست. به دلیل نبود مقررات، چندین کلاهبرداری در فضای CeDeFi رخ داده است. بنابراین، باید فقط از پروتکل های معتبر CeDeFi استفاده کنید و CeDeFi را به عنوان یک راه حل ممکن برای ادغام محصولات و برنامه های DeFi در سیستم های مالی اصلی در نظر بگیرید.
ترجمه شده توسط مجله خبری نیپوتو
خرید و فروش ارزهای دیجیتال از امروز شروع کنید
ممکن است علاقه مند باشید
ثبت دیدگاه
لیست نظرات (0)
انتخاب سردبیر
مفاهیم پایه
بیشتر بخوانید