3 سال پیش
زمان مطالعه : 5 دقیقه
آیت الله اراکی، عضو مجلس خبرگان رهبری: با مبانی فقه نظام، تعاملات مالی جامعه مسلمانان از طریق رمزارز، محل اشکال است
اختتامیه نشستهای علمی پژوهشی دین و فضای مجازی هفته پژوهش در روز پنجشنبه 25 آذرماه، در دفتر مطالعات اسلامی پژوهشگاه فضای مجازی با سخنرانی آیتالله محسن اراکی و با موضوع حاکمیت و سیاستگذاری رمز ارز از منظر فقه، برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فضای مجازی؛ آیتالله محسن اراکی عضو مجلس خبرگان رهبری در ابتدای نشست به بیان مسائلی پیرامون انجام معامله با بیگانگان از طریق رمزارز پرداخت و بیان کرد: در حوزه معاملات با بیگانگان اینکه بتوانیم بهطور کلی با پول اعتباری معامله کنیم، یعنی پول اعتباری بدهیم و کالای حقیقی بگیریم، بر اساس قاعده الزام اشکالی شرعی ندارد و ما با آنها به شیوهای برخورد میکنیم که خودشان میپذیرند. قاعده الزام در بسیاری از تعاملات بینالمللی ازجمله تعاملات اقتصادی کاربرد دارد.
اسلام نظام اقتصادی دارد
در این رابطه بخوانید : ارز دیجیتال دوج کوین (DOGE) چیست؟ و چه کاربردی دارد؟
آیتالله اراکی ضمن تصریح به وجود نظام اقتصادی در اسلام، افزود: بحث رمزارزها و هر مقولهای از مقولات اقتصادی که مربوط به رفتار اجتماعی و رفتار حاکمیتی میشود، اگر بخواهیم از نظر فقهی بررسی کنیم باید در چارچوب نظام اقتصادی به آن نگاه کنیم. اسلام نظام اقتصادی دارد، فقه نظام اقتصادی دارد همانطور که فقه نظام سیاسی دارد.
در ادامه آیتالله اراکی، عضو مجلس خبرگان رهبری به اهمیت تبیین تفاوت رفتارهای اجتماعی و فردی پرداخت و بیان کرد: رفتارهای انسانی، گاهی رفتارهای شخصی است و هیچ ارتباطی به دیگران ندارد. اما رفتارهای اجتماعی رفتار با دیگران است، رفتار در محیط جامعه است لذا رفتار اجتماعی محکوم به قوانین دیگری غیر از قوانینی که حاکم بر رفتارهای فردی است میباشد، این مسئله اختصاصی به نظامهای اسلامی هم ندارد.
پذیرش رمز ارزها بهعنوان پول
آیتالله اراکی درباره پذیرش رمزارزها بهعنوان پول گفت: رمزارزها نمیتوانند بهعنوان پول پذیرفته بشوند، رمزارز پول اعتباری است، یعنی پولی است مالکش برایش اعتبار تعیین میکند. چیزی پشت سرش نیست، اگر با این رمزارز بخواهید کالایی بگیرید، این هیچ در مقابل کالا است و جایز نیست.
اما اگر بخواهیم با همین رمزارز با کشورهای غیر اسلامی معامله کنیم، با کسی معامله کنیم که رمزارز را بهعنوان پول قبول دارد، میتوانیم دادوستد کنیم، یعنی میتوانیم پول اعتباری بدهیم و کالا از آنها بستانیم بر اساس آنچه آنها در کشور خودشان پذیرفتهاند. این بر مبنای مقبولات خودشان عدالت است.
آیتالله محسن اراکی در مورد رواج معامله رمزارز در کشورهای اسلامی آن را مبنی بر قسط و عدل در فقه و اقتصاد اسلامی دانست و بیان کرد: قسط اقتصاد اسلامی میگوید در قبال پول اعتباری محض نمیتوان کالایی را ستاند. بلکه تنها در مقابل پولی که خودش نماینده کالا باشد میتوان کالایی را ستاند، کالا در برابر کالا یا پولی که بتواند نماینده کالایی باشد، نماینده یک منفعت حقیقی باشد.
چیستی حکم فروش زمینهای مجازی در متاورس
آیتالله اراکی، عضو مجلس خبرگان رهبری در پاسخ به سوال یکی از حاضران مبنی بر «چیستی حکم پدیده جدید متاورس که فروش زمینهای مجازی است» گفت: حکم این مسئله عدم جواز است چون شَیءْ را با لاشَیءْ و مال را با لا مال نمیتوان مبادله کرد.
آیتالله اراکی با اشاره به فروش زمینهای مجازی در متاورس گفت: این حقه همیشگی آمریکا بوده است که بر سر سایر مملکتها کلاه بگذارد؛ با همین شیوههای ناعادلانه اکنون آمریکا به یکی از قطبهای اقتصادی جهان تبدیل شده است.
وی در ادامه در پاسخ به سوال یکی دیگر از شرکتکنندگان در این نشست مبنی بر اینکه « اگر به رمزارز بهعنوان اعتبار بدون پشتوانه نگاه شود، در برخورد با ریال هم این مشکل وجود دارد» بیان کرد: بله، در خصوص ریال هم این مسئله وجود دارد، ولی بر اساس اضطرار تاکنون ادامه یافته است و ما به این مسئله منتقدیم؛ متاسفانه بسیاری از مسائل جامعه در قالب فقه خرد جلو میرود و در برخی موارد با عنوان احکام ثانویه تعریف میشود که این مشکلات ناشی از عدم تدوین فقه حکومتی جامع است.
منبع : خبر فارسی
همچنین بخوانید : حد ضرر (Stop-Loss) در معاملات ارز دیجیتال چیست؟
خرید و فروش ارزهای دیجیتال از امروز شروع کنید
ممکن است علاقه مند باشید
ثبت دیدگاه
لیست نظرات (0)
انتخاب سردبیر
مفاهیم پایه
بیشتر بخوانید